A hajdina (Fagopyrum esculentum) egy gabonaféle, amelynek magjából készült étel. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően egészséges táplálékforrás, és gluténmentes alternatíva lehet a búzaliszt helyett. A főtt hajdina íze enyhén diós, és sokféle ételben felhasználható, például salátákban, levesekben vagy köretekben.
Hajdina (főtt) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 92 kcal
- Fehérje: 3.3 g
- Zsír: 0.8 g
- Telített: 0.2 g
- Egyszeresen telítetlen: 0.3 g
- Többszörösen telítetlen: 0.3 g
- Szénhidrát: 19.9 g
- Cukor: 0 g
- Rost: 2.7 g
- Nátrium: 0 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 54
Ételek, amiben van Hajdina (főtt)
1. Hajdinapuding: főtt hajdinát turmixoljunk össze mandulatejjel, édesítővel és vaníliával, majd hűtőben dermedni hagyjuk.
2. Hajdinakása: főtt hajdinát keverjünk össze mandulatejjel, fahéjjal és édesítővel, majd melegítsük fel.
3. Hajdinaleves: főtt hajdinát főzzünk fel zöldséglevessel, hagymával és fűszerekkel.
4. Hajdinás saláta: főtt hajdinát keverjünk össze paradicsommal, uborkával, lilahagymával és olívaolajjal.
5. Hajdinás fasírt: főtt hajdinát keverjünk össze zöldségekkel, tojással és zabpehellyel, majd süssük ki fasírt formájában.