Maca gyökér 2024-ben: hatása és negatív hatása (kutatásokkal)

2023. szeptember 28.

maca

Az egészséges táplálkozás napjainkban egyre több figyelmet kap, hiszen az emberek tudatosabbá kezdenek válni az egészségükkel és az általuk fogyasztott ételek minőségével kapcsolatban.

Ebben a kontextusban az olyan újfajta, szuperélelmiszereknek számító termékek, mint a kombucha, a spirulina és a maca, kiemelt szerepet kapnak.

Ezek az élelmiszerek különleges tápanyagprofiljukkal, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikkal tűnnek ki a hagyományos élelmiszerek közül.

  • A kombucha egy fermentált tea, melyet évszázadok óta fogyasztanak az egész világon, és híres a probiotikus hatásairól, amelyek segítenek az emésztési folyamatok támogatásában és az immunrendszer erősítésében.
  • A spirulina, egy mikroszkopikus kék-zöld alga, fehérjében és vitaminokban gazdag, így kiváló táplálék sportolók és vegetáriánusok számára.
  • A maca gyökér pedig Dél-Amerikából származik, és adaptogénként funkcionál, ami azt jelenti, hogy segít a testnek az egyensúly megtartásában stresszes körülmények között is.

Ezek a szuperélelmiszerek nem csupán egészséges alternatívát nyújtanak a mindennapi étrendben, de konyhai kísérletezésre is inspirálják a fogyasztókat, lehetővé téve számukra, hogy új ízeket és textúrákat fedezzenek fel, miközben jót egészségükért is sokat tesznek. Az egészségtudatos táplálkozás iránti növekvő érdeklődés pedig egyre több innovatív és tápláló étel megjelenését eredményezi a piacon.

De vajon mi is az a maca gyökér, mi a maca hatása, és lehet-e tudni maca negatív hatásról?

Mi az a maca gyökér?

maca gyökér

A maca egy keresztesvirágú növény, mely a brokkoli és a karfiol rokona, és a magas Andok régiójában, Peruban nő — inka gyökérként is ismerhető.

A növény gyökere a legértékesebb része, melyet szárítanak és porrá őrölnek, hogy különböző kiegészítőkben használják fel.

Az így kapott maca gyökér — pontosabban maca por — egy olyan növényi kivonat, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetes egészségmegőrzés világában.

A maca gyökér, mivel az inka gyökér eredetileg Peruból származik, már évszázadok óta ismert adaptogén, mely segíti a szervezetet a stresszel való megbirkózásban és az energia-egyensúly megőrzésében.

De pontosan mi a maca hatása, és hogyan járul hozzá a jólétünkhöz?

A maca gyökér hatása — a kutatások reflektorfényében a maca hatása

maca por

A maca gyökér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, köszönhetően a magas tápanyagtartalmának, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és esszenciális aminosavakat. Az alábbiakban néhány potenciális előnyt emelünk ki:

Energia és vitalitás:
A maca természetes energiabomba, mely javítja a fizikai teljesítményt és csökkenti a fáradtságot.

Stressz és hangulat:
Adaptogén tulajdonságai segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, csökkenteni a szorongást és javítani a hangulatot.

Hormonális egyensúly:
A maca elősegítheti a hormonok egyensúlyát, különösen a menopauza idején, csökkentve a hozzá kapcsolódó tüneteket.

Immunrendszer:
A benne lévő antioxidánsok segíthetnek megerősíteni az immunrendszert és fokozni a szervezet ellenálló képességét.

Maca hatása nőkre

A maca gyökér növelheti a libidót és a test különböző szexuális funkcióit.

Maca hatása férfiakra

A maca jelentősen növelheti a spermakoncentrációt vagy minőséget, és (más anyagokkal keverve) csökkentheti a merevedési zavarokat.

Mindezeken kívül pedig:

A maca gyökér hatása tehát igen pozitív lehet, de arról, hogy a maca gyökér mikor hat, még nem áll rendelkezésre elegendő adat a kutatásokban.

De vajon melyek a maca negatív hatásai?

A maca negatív hatása, maca mellékhatásai

maca negatív hatása

A maca általában biztonságosan fogyasztható — legalábbis egy rendszeres és kiegyensúlyozott étrend részeként.

Ha étrend-kiegészítőként szedjük, a kutatások szerint napi 3 g-ig terjedő mennyiségben biztonságos, ha legfeljebb négy hónapig használjuk.

Azonban készült egy tanulmány a maca negatív hatását feldolgozó esetről, ahol egy nőt vizsgáltak, akinek a vérében megnőtt az ólomkoncentráció, miután maca-kiegészítőt fogyasztott. Bár ez egyedi eset, fontos, hogy utánanézz az általad használt terméknek, különösen, ha terhes vagy, illetve szoptatsz. Sajnos a maca gyökér még újdonságnak számít, ezért kevésbé ismert, hogy biztonságosan fogyasztható-e terhesség vagy szoptatás alatt.

Kérd ki orvosod vagy dietetikusod véleményét is, hogy elkerüld a maca mellékhatásait!

A maca gyökér felhasználása, fogyasztása: maca por vagy maca kapszula

maca gyökér hatása

A maca por vagy kapszula formájában is kapható, ezáltal számos módon be lehet vinni a szervezetbe.

  • a maca por smoothie-kba, joghurtba vagy gyümölcslevekbe keverhető,
  • maca kapszula formájában is elérhető, ha valaki nem szereti az ízét
  • egyesek pedig kávéhoz vagy teához is adják a maca port egy kis extra energiáért.
maca kapszula

Ma már számtalan maca gyökér kapszula, vagy maca gyökér por érhető el a piacon — táplálékkiegészítőnek számít.

Amennyiben pedig ételt vagy italt készítenénk belőle, tudnunk kell, hogy a maca tea hatása valószínűleg hasonló, mint a por vagy kapszula hatása.

Emiatt érdemes összehasonlítani, hogy melyik a legjobb maca kapszula vagy por.

Mi a konklúzió a maca gyökér kapszula és maca gyökér por hatását illetően?

maca hatása

A maca gyökér egy értékes növényi kiegészítő, mely segíthet a stressz kezelésében, energiaszint növelésében és a hormonális egyensúly fenntartásában.

Fontos azonban, hogy mértékkel és csak időszakosan szedjük.

Bár a maca számos potenciális előnnyel rendelkezik, fontos orvoshoz fordulni a maca kiegészítők szedése előtt, különösen terhesség, szoptatás vagy meglévő egészségügyi problémák esetén, hogy elkerüljük a nem kívánt kölcsönhatásokat és mellékhatásokat.

Amennyiben tetszett a cikk, olvass tovább a Bestfit-en!

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben