A superfood (vagy szuperfood, szuperétel) a reneszánszát éli.
Azokat az ételeket foglalja magában, amelyek kiemelkedően egészségesek az ember számára.
Bár itthon még csak nemrég lett népszerű ez az elnevezés, valójában már az 1915-ös Oxford English szótár is írt róluk.
Mit érdemes tudni a superfoodról, melyek ezek, és mitől olyan egészségesek?
Mitől “szuper” egy étel?
A superfood jelentése:
Kimagasló mikrotápanyag- és/vagy fitokemikália-, illetve rosttartalmuk van – ez pedig kiemeli őket az „átlagos” élelmiszerek közül.
A szuperélelmiszerek tehát olyan táplálékok, amik kedvező tápanyag-tartalmuknak köszönhetően, támogatják az izomépítést, és az egészségmegőrzésben is kiemelkedő szerepet töltenek be.
A fitokemikáliák nem mások, mint bioaktív vegyületek, amelyek speciális védőhatást fejtenek ki.
Felturbózzák az immunrendszert, és védenek egyes degeneratív betegségekkel szemben.
Számos szuperélelmiszer létezik. Legtöbbjük valamilyen zöldség vagy gyümölcs, de akad azért köztük állati eredetű is, mint például a lazac. A közös az bennük, hogy mikrotápanyagokban hihetetlenül gazdagok.
Melyek ezek a fontos tápanyagok?
- fehérje
- esszenciális aminosavak
- vitaminok
- ásványi anyagok
- antioxidánsok
- telítetlen zsír
- enzimek
- nyomelemek
Ahogy korábban említettük, már az 1915-ös években létezett a “super food” kifejezés.
De akkor miért ismerik kevesen Magyarországon?
Azért, mert rengeteg cég élt vissza a jelzővel, amely erőteljes marketing-erővel bír.
Ezért az EU 2007-ben betiltotta a kifejezést, amely így nem tudott igazán elterjedni nálunk.
Az átlag emberhez képest a sportolóknak még fontosabbak a szuperételek fogyasztása.
Ahhoz, hogy megóvjuk az inak, ízületek, csontok és izmok állapotát, valamint növelni tudjuk az izomzatunk méretét, nagyon szigorú táplálkozásra van szükség. Az izmok csak a megfelelő körülmények között tudnak fejlődni.
De pontosan mely ételek szuperételek?
A szuperélelmiszerek listája – kategorizálva
Gyümölcsök
- Kivi (kitűnő rost- és C-vitamin forrás)
- Avokádó (a szuperételek zászlóshajója, telítetlen zsírokban, magnéziumban, káliumban, C-, E- és K-vitaminban, illetve folsavban gazdag)
- Citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin (remek C-vitamin források)
- Áfonya (C- és K-vitaminokban, mangánban és antioxidánsokban gazdag)
Zöldségek
- Kelbimbó (vitaminokban és szénhidrátokban gazdag)
- Sárgarépa (magas béta-karotin, tehát A-vitamin tartalom)
- Káposzta (A-, C-, K-vitaminokban gazdagok)
- Édeskömény (Anetol és C-vitamin tartalma kiemelkedő)
- Fokhagyma (A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag)
- Édesburgonya (magas A- és C-vitamin, mangán és kálium tartalom)
Bogyók, magvak
- Goji bogyó (rengeteg antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz)
- Chia mag (omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag)
- Mandula (magas fehérje, kalcium és E-vitamin tartalom)
Állati eredetű
- Lazac (rendkívül magas omega-3 és D-vitamin tartalom)
- Tojás (magas fehérje, A-, B- és D-vitamin, illetve cink tartalom)
Gabona
- Búzafűlé (magas vitamin és ásványi anyag tartalom, vas, kalcium, magnézium)
- Búzacsíra (magas vas, cink, B- és E-vitamin tartalom)
- Egyéb csírák (lucerna-, bab-, borsó-, és brokkolicsíra – magas aminosav tartalommal)
- Zabpehely (lassú felszívódású szénhidrát, hatalmas rost tartalom)
Egyéb
- Fahéj (gyulladáscsökkentő és magas antioxidáns tartalmú)
- Gyógytea (rengeteg gyógynövény, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal)
- Méz (antioxidáns serkentő, magas vitamin- és ásványianyag tartalom)
- Algák, moszatok (magas ásványi anyag és nyomelem tartalom)
Néhány tanács
Eleinte olyan ételekkel érdemes elkezdeni az egészséges táplálkozást, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetőek. Ebből a szempontból a mandula kiváló, a kelbimbót viszont el kell készíteni ahhoz, hogy ehetővé váljon.
Emellett érdemes lehet olyan eszközöket beszerezni, amelyek segítik az ételek elkészítését: egy tojásfőző például óriási segítség lehet, de akár egy gőzsütő beszerzésén is érdemes lehet elgondolodni a sok-sok zöldség megpárolásához.
A lényeg az, hogy amíg nem alakul ki a szokás, addig minél egyszerűbben és surlódásmentesebben készítsük el az ételeket, hogy a sok-sok munka ne akassza meg a lendületet az életmódváltásban.
A superfoodok összefoglalva
A szuperfood olyan étel, amely a mindennapos, egészséges létezés alapjait nyújtják testünk számára.
Ez sportolóknak különösen fontos, akik erőteljes fizikai megterhelésnek teszik ki a testüket.
A szuperélelmiszerekre is igaz azonban, hogy a megfelelő mennyiség bevitele nem mindig megoldható. Kár lenne azonban lemondanod az általuk nyújtott előnyökről, csak azért mert nem vagy egy konyhatündér, vagy mert nem kedveled például a spenót ízét.
Amennyiben tetszett a cikk, és még több ilyet olvasnál, böngéssz tovább a Bestfit-en!