A világ legidősebb emberei… és a titkaik (táplálkozás, stb.)

2023. május 02.

a világ legidősebb embere

A hosszú életet — a világ legidősebb embereit — gyakran a magasabb életminőség és jólét mutatójának tekintik, mivel a hosszabb élet jellemzően azt jelenti, hogy az egyén jó egészségnek örvendett, és számos lehetőséget kapott a személyes fejlődésre.

A megnövekedett élettartam nagyobb bölcsességhez, erősebb kapcsolatokhoz, generációk közötti kötődéshez és gazdasági előnyökhöz, végül pedig boldogsághoz vezethet.

Ez azonban nem csak a saját, önös érdekekről szól!

Mikor az emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek, többel tudnak hozzájárulni a társadalomhoz, megoszthatják tudásukat és tapasztalataikat, és tartalmas kapcsolatokat tarthatnak fenn családjukkal és barátaikkal.

A hosszú életet elősegítő tényezők feltárásával és életünkbe való beépítésével olyan család, közösség és társadalom megteremtésére törekedhetünk, amely mindenki számára elősegíti a jólétet, a személyes kiteljesedést és a boldogságot.

Kell ennél több?

A világ legidősebb embere

világ legöregebb embere

A világ legöregebb embere Jeanne Calment volt, ő 122 évesen, 1997-ben halt meg.

Túlélt:

  • Két világháborút
  • A Szovjetunió megalakulását és szétesését
  • És 3 év híján majdnem három évszázadban is élt

Jelenleg Maria Branyas, egy spanyol asszony a világ legidősebb embere.

Magyarország legidősebb embere

Magyarország legidősebb embere

Magyarország legidősebb embere Zsilinszki Veronika volt, ő nem is olyan rég, 2021-ben halt meg — 113 évesen.

Jelenleg Bakó Ferenc Magyarország legöregebb embere, aki már az első világháborút is láthatta, bár ekkor még nagyon fiatal volt.

Kik a világ legidősebb emberei?

legidősebb ember

A „kék zóna” egy lenyűgöző jelenség, amely a kutatók, az egészségért rajongók és a nagyközönség figyelmét egyaránt felkeltette az utóbbi időben.

Ezeket a földrajzilag elkülönülő területeket lakosaik kivételes hosszú élettartama és jóléte jellemzi.

A kék zónák fogalmát először Dan Buettner felfedező, író és a National Geographic ösztöndíjasa mutatta be, aki a világ öt olyan régióját azonosította, ahol az emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek.

Vizsgáljuk meg ezen területek jellemzőit és azokat a tanulságokat, amelyeket a lakosaiktól tanulhatunk, hogy saját egészségünket és életünket jobbá tehessük.

Mit csinálnak máshogy a világ legöregebb emberei?

világ legidősebb embere

1/5. Szardínia, Olaszország

Az Adriai-tengeren található az Olaszország partjainál fekvő Szardínia sziget, ahol a világon a legmagasabb a százévesnél idősebb férfiak száma.

A figyelemre méltó hosszú élethez hozzájáruló legfontosabb tényezők közé tartozik:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • hüvelyesek

Ha jobban megnézed, ez egy gazdag növényi alapú étrend, amihez mérsékelt vörösborfogyasztás párosul.

Emellett az erős közösségi érzés és a társadalmi elkötelezettség, valamint a napi testmozgás, a gyaloglás és a pásztorkodás révén járul hozzá a szardíniaiak egészséges életmódjához.

2/5. Okinawa, Japán

Okinawa, a Kelet-kínai-tengerben fekvő szigetcsoport híres a százévesek nagyszámú populációjáról, különösen a nők körében.

Az okinawai étrendben nagy hangsúlyt kapnak a növényi alapú élelmiszerek, köztük az édesburgonya, a szójatermékek és a színes zöldségek sokasága.

A „hara hachi bu”, vagyis 80%-os telítettségig történő evés (természetes étvágycsökkentés) kulturális gyakorlata segít megelőzni a túlevést és fenntartani az egészséges testsúlyt.

Emellett az okinawaiak nagyra értékelik a társadalmi kapcsolataikat, és erős céltudatossággal rendelkeznek, amit „ikigai”-nak neveznek.

3/5. Loma Linda, Kalifornia, USA

Loma Lindában a lakosok várható élettartama hosszabb, mint az átlagos amerikaiaké.

A hosszú élethez hozzájáruló legfontosabb tényezők közé tartozik a nagyrészt vegetáriánus étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzástól és alkoholtól való tartózkodás.

A közösség továbbá nagy hangsúlyt fektet a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartására, a társadalmi kapcsolatok ápolására és a spiritualitás előtérbe helyezésére.

4/5. Nicoya-félsziget, Costa Rica

A Costa Rica-i Nicoya-félsziget ad otthont a százévesek egyik legmagasabb koncentrációjának a világon.

A növényi alapú, babban, kukoricában és tökfélékben gazdag étrend, mérsékelt mennyiségű állati fehérjével kombinálva, képezi a nicoyai életmód gerincét.

A lakosok emellett erős szociális hálózatokból, aktív életmódból és céltudatosságból, az úgynevezett „plan de vida”-ból is profitálnak.

5/5. Ikaria, Görögország

Ikaria, egy kis sziget az Égei-tengeren sok-sok egészséges nő és férfi él, ahol a legidősebb ember mindig 100 éves kor felett jár.

Az ikariai étrend mediterrán típusú, növényi alapú megközelítésből áll, rengeteg zöldséggel, gyümölccsel, hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és olívaolajjal.

A vörösbor mértékkel történő fogyasztása, valamint az alkalmankénti hal- és tejtermékfogyasztás hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez.

Az ikariánus életmód emellett hangsúlyozza az erős társadalmi kapcsolatok, a napi testmozgás és a délutáni alvás révén biztosított megfelelő pihenés fontosságát.

Amennyiben tetszett a cikk, és még többet tennél egészségedért, olvass tovább a Bestfit-en!

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben