Szűrővizsgálatok, amelyekre minden sportolónak szüksége van

2023. december 13.

Az egészségi állapot felmérése minden embernek fontos

Mindent megteszel, hogy top formában légy, ezért odafigyelsz az étrendedre, a megfelelő minőségű és mennyiségű edzésre, a regenerálódásra és a pihenésre, hogy teljesítményedet a maximumra pörgesd? Mindez szép és jó, de részt veszel egészségügyi szűrésen is? Érdemes évente egyszer alaposan kivizsgáltatni magad, hogy minden rendben menjen a jövőben is, és elkerüld az egészségedet veszélyeztető lehetséges problémákat. Milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetned, ha szeretnél csúcsformában maradni? Máris mutatjuk!

Laborvizsgálatok egészségi állapotod felmérésére

A laborvizsgálatok számos betegség megelőzésében játszanak fontos szerepet.

  • A teljes vérkép elkészítésével a vérsejtszám és hemoglobinszint mérésével az oxigénszállítást és a szervezet általános egészségi állapotát ellenőrzik.
  • A vas- és ferritinszint megmutatja, nincs-e vashiányod. Leginkább a reproduktív korban lévő női sportolók és a vegetáriánusok/vegánok hajlamosak a vashiányra, de bizonyos edzésjelenségek is szerepet játszhatnak benne, mint például a foot-strike hemolízis, ami miatt csökkenhet a hemoglobinszint, különösen a hosszútávfutóknál és az állóképességi sportot űzőknél.
  • Fontos a D-vitamin szintje is a vérben, mivel meghatározó szerepet játszik az immunitásban, az energiaszint fenntartásában, hiánya pedig megmutatkozhat például izomfájdalomban is.

Szív- és érrendszeri szűrés

A szív- és érrendszeri szűrés során olyan tüdő- vagy szívproblémákat keresnek, amelyek hatással lehetnek a teljesítményre vagy az egészségre. Fizikai vizsgálatok, EKG, illetve a képalkotó diagnosztika módszereinek segítségével a szakemberek kiszűrik a lehetséges problémákat. Az erős, egészséges szív ugyanis nem csupán a nagy teljesítményhez és a kemény edzéshez elengedhetetlen, hiszen veszélyeztetettség esetén bizonyos tevékenységek súlyos szívbetegségeket is kiválthatnak a sportolóknál.

Mozgásszervi szűrés

Számos sportág jelentős terhelést jelent a csontokra, ízületekre, izmokra, inakra és szalagokra. A mozgásszervi szűrővizsgálatok a görcsös izomzattól kezdve a mobilitásproblémákig elemzik az állapotodat, majd a felmérés eredményei és a sporttevékenységed alapján azonosítják a sérülésekre való hajlamodat. A kapott adatok segíthetnek a gyenge pontokat vagy az egyensúlyhiányt kezelő edzéstervek kidolgozásában, és csökkenthetik az akut vagy krónikus sérülések arányát.

A rendszeres szűrés segít idejében felismerni az esetleges egészségügyi problémákat.
Forrás: Freepik

Szűrések az Újbuda Medical Centernél gyorsan és megbízhatóan

Az Újbuda Medical Centerben nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, így a képalkotó diagnosztika legfejlettebb eszközeivel, prémium kategóriás berendezésekkel várjuk pácienseinket laborvizsgálatok elvégzésére, de MR- és CT-vizsgálatra is rövid időn belül tudunk időpontot biztosítani kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével, egy profi magánklinika minden kényelmével és megbízhatóságával.

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben