Reform mintaétrend nőknek (1600 kcal)

2024. június 22.

Ez az étrend azoknak készült, akik szeretnének életmódot váltani, esetleg fogyni is, és nyitottak a reform konyhára.

Ideális kb. 8-10kg súlyfelesleggel, azonban szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy az optimális energiaértékek meghatározása minden esetben egyéni. Emiatt a fogyás üteme lehet lassú, vagy nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek túl kevés lehet ez a kalória.

A többségnek viszont működőképes lesz.

Szeretnélek megkérni, hogy főleg zöldfűszerekkel, szárított zöldségekkel fűszerezz és ügyelj az alacsony sóbevitelre.

A mennyiségekről:

Láthatod, hogy 1-1 mennyiség mondhatni életszerűtlen ebben a formában. Azonban általában nem 1 napra főzünk, hanem legalább kettőre, és esetleg nem csak magunkra. Ebben az esetben értelemszerűen szorozd fel a kiszabat mennyiségeit a megfelelő adagszámmal, készíts több adagot.

Azt javaslom, hogy minden napot ismételj meg másnap, így nem kell minden nap a konyhában robotolnod, és a mennyiségek is életszerűbbek lesznek. Nem beszélve arról, hogy így valójában 2 heti étrendet kapsz.

1. nap  

Reggeli

Tejfölös-avokádókrémes kenyerek, uborka

– avokádó 75 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

– tejföl, 12%-os 30 g

– citrom (leve) 0,25 kö.darab

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– kígyóuborka 100 g

Tízórai

– görögdinnye 300 g

– tökmag 15 g

Ebéd

Humuszos-parmezános köntösben sült csirkemell, paradicsomos bulgur

– csirkemell 150 g

– só, bors

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– humusz 30 g

– parmezán sajt 15 g

– bulgur 60 g

– só, petrezselyem

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

A csirkemellet vágd szeletre, sózd, fűszerezd.

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend ki adagonként a kiskanálnyi olajjal.

Kend meg a humusszal, majd szórj a tetejére parmezán sajtot.

180-200 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, kb. 50 perc alatt kész.

A bulgurt szárazon (olaj hozzáadása nélkül), felhevített teflonban pirítsd át, majd öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű forrásban lévő vízzel. Sózd, fűszerezd, add hozzá a felvágott paradicsomot is párolódni.

Uzsonna

– görögdinnye 300 g

– korpás keksz (3 darab) 15 g

Vacsora

Humuszos-parmezános wrap zöldségekkel

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– humusz 30 g

– salátamix 30 g

– parmezán sajt 15 g

– kígyóuborka 50 g

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

2. nap  

Reggeli

Banános-kókuszos chia bowl

– zabpehely 35 g

– chia mag 15 g

– (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)

– tej, 1,5%-os 200 g

– banán (ált. 1 közepes) 100 g

– kókuszreszelék 3 g

A chia puding hozzávalóit keverd össze, éjszakára tedd a hűtőbe összeállni.

Tízórai

– görögdinnye 300 g

– tönkölybúzás ropi 20 g

Ebéd

Citromos füstölt lazac, zöldborsós basmati rizs, paradicsom

– füstölt lazac 100 g

– só, bors

– citrom (leve) 0,25 kö.darab

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– basmati rizs 50 g

– só, petrezselyem

– fagyasztott zöldborsó 30 g

– olívaolaj 0,5 kiskanál

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

A lazacot kiskanálnyi olajon hirtelen pirítsd át, sózd, fűszerezd, majd párold át a citrom levében.

A basmati rizst főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós, fűszeres vízben a zöldborsóval együtt.

Ha kész, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– natúr joghurt, 1,5%-os 150 g

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 10 g

Vacsora

Joghurtöntetes saláta, pestos pirítós

– salátamix 30 g

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

– kígyóuborka 100 g

– natúr joghurt, 1,5%-os 100 g

– só, metélőhagyma, petrezselyem

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 40 g

– bazsalikomos pesto 15 g

3. nap  

Reggeli

Prosciuttos-tejfölös wrap zöldségekkel

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– parmezán sajt 15 g

– prosciutto sonka 50 g

– salátamix 30 g

– tejföl, 12%-os 30 g

– petrezselyem, metélőhagyma

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

Tízórai

– görögdinnye 300 g

– tökmag 10 g

Ebéd

Pestos sertés édesburgonyaágyon sütve, balzsamecetes saláta

– sovány sertéshús 150 g

– só, bors

– bazsalikomos pesto 10 g

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– édesburgonya 300 g

– só

– salátamix 30 g

– balzsamecet 3 g

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend ki adagonként a kiskanálnyi olajjal.

A húst klopfold ki, sózd, fűszerezd.

Halmozd a kb. fél ujjnyi vastag karikára vágott édesburgonyát a sütőpapírra, sózd, fektesd rá a húst, kend meg a pestoval.

Fóliával takard le, tedd be 180-200 fokra előmelegített sütőbe sülni.

Kb. 50 perc után vedd ki, ha minden hozzávaló megpuhult, süsd további 10-15 percig, hogy elfőjön alóla a leve.

Uzsonna

– görögdinnye 300 g

– korpás keksz (3 darab) 15 g

Vacsora

Humuszos-prosciuttos kenyerek, uborka

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– humusz 20 g

– prosciutto sonka 50 g

– kígyóuborka 100 g

4. nap  

Reggeli

Őszibarackos-vaníliás zabkása, mandula szórattal

– zabpehely 40 g

– tej, 1,5%-os 150 g

– őszibarack 150 g

– (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)

– mandula 15 g

A zabpelyhet keverd össze a tejtermékkel és a gyümölccsel, hagyd kicsit állni. 

Rakd fel kislángon főzni, folyamatosan kevergesd, édesítsd. 

Tálaláskor szórd a tetejére a magot. 

Vagy rakd be éjszakára a hűtőbe állni, és reggel kényelmesen pár perc alatt melegítsd össze a mikróban.

Tízórai

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– mozzarella sajt (1 szarvasi snack) 20 g

– tönkölybúzás ropi 15 g

Ebéd

2sajtos-rukkolás quinoasaláta

– zsírmentes mozzarella 50 g

– fokhagyma granulátum, petrezselyem

– parmezán sajt 30 g

– quinoa 70 g

– só

– olívaolaj 1 kiskanál

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

– kígyóuborka 100 g

– rukkola 20 g

A quinoát főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben.

A zöldségeket vágd fel, keverd össze a quinoával.

Fűszerezd, add hozzá a sajtokat és az olívaolajat is, jól keverd össze.

Uzsonna

– görögdinnye 300 g

– korpás keksz (2 darab) 10 g

– tönkölybúzás ropi 15 g

Vacsora

Prosciuttos-rukkolás tortillapizza

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– sűrített paradicsom 70 g

– bazsalikom, fokhagyma granulátum

– prosciutto sonka 50 g

– rukkola 20 g

– parmezán sajt 20 g

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, fektesd bele a wrapet.

Kend meg a paradicsompürével, fűszerezd.

Add hozzá a sonkát, szórd meg a sajttal.

180 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, kb. 10 perc alatt kész.

A rukkolát az utolsó 1 percben, vagy tálaláskor rakd a tetejére, hogy ne égjen oda.

5. nap  

Reggeli

3sajtos (meleg)szendvics, paradicsom

– rozskenyér, teljes kiőrlésű     80 g

– csökkentett zsírtartalmú kockasajt- 2 darab 35 g

– bazsalikom

– parmezán sajt 15 g

– sűrített paradicsom 15 g

– paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g

Tízórai

– sárgarépa 200 g

– natúr joghurt, 1,5%-os 100 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– korpás keksz (1 darab) 5 g

Ebéd

Padlizsánágyon sült rozmaringos tilápia, köles

-tilápia 200 g

– só, rozmaring, (oregánó)

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– padlizsán 100 g

– só, fokhagyma granulátum

– köles 70 g

– só, petrezselyem

– olívaolaj 0,5 kiskanál

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend ki adagonként a kiskanálnyi olajjal.

Először fektesd bele a karikára vágott padlizsánt, sózd, fűszerezd.

Utána fektesd rá a halat is, sózd, fűszerezd.

Fóliával takard le, rakd be 180 fokra előmelegített sütőbe sülni.

Kb. 20 perc után vedd ki, majd további 10-15 percig süsd.

A kölest főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós, fűszeres vízben.

Ha kész, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

– tökmag 10 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 15 g

Vacsora

Banánpalacsinta málna smoothie öntettel, kókuszreszelékkel

– tojás 2 kö.darab

– (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– banán (ált. 1 közepes) 100 g

– fagyasztott málna 100 g

– víz

– kókuszreszelék 3 g

A banánt villával törd össze a tojással és az ízesítőkkel együtt.

Egy teflont kenj ki az olajjal, hevítsd fel, majd halmozz rá kis púpokat a masszából, lapítsd le őket. 

Süsd ki mindkét oldalukat.

A málnát kevés vízzel turmixold össze, tálaláskor öntsd a palacsinta tetejére.

Szórd meg a tetejét kókuszreszelékkel.

6. nap  

Reggeli

Túrós-málnás zabkása mandula szórattal

– zabpehely 40 g

– tej, 1,5%-os 100 g

– sovány tehéntúró 100 g

– (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)

– fagyasztott málna 100 g

– mandula 15 g

A zabpelyhet keverd össze a tejtermékekkel és a gyümölccsel, hagyd kicsit állni. 

Rakd fel kislángon főzni, folyamatosan kevergesd, édesítsd. 

Tálaláskor szórd a tetejére a magot. 

Vagy rakd be éjszakára a hűtőbe állni, és reggel kényelmesen pár perc alatt melegítsd össze a mikróban.

Tízórai

– humusz 50 g

– zellerszár 200 g

– tönkölybúzás ropi 15 g

Ebéd

Paradicsomos-parmezános csirkemell, basmati rizs, balzsamecetes rukkola

– csirkemell 150 g

– só, majoranna, fokhagyma granulátum, petrezselyem

– napraforgóolaj 1 kiskanál

– paradicsom (0,5 közepes) 50 g

– parmezán sajt 15 g

– basmati rizs 60 g

– só

– olívaolaj 0,5 kiskanál

– rukkola 20 g

– balzsamecet 3 g

Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend ki adagonként a kiskanálnyi olajjal.

A csirkemellet vágd szeletre, sózd, fűszerezd, tedd a sütőpapírra.

Szeleteld rá a paradicsomot, szórd rá a sajtot.

180-200 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, kb. 50 perc alatt kész.

A rizst főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben.

Ha kész, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.

Uzsonna

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

– puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 20 g

– mozzarella sajt (1 szarvasi snack) 20 g

Vacsora

Parmezános bruschetta

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 60 g

– olívaolaj 1 evőkanál

– fokhagyma granulátum, bazsalikom

– paradicsom 100 g

– lilahagyma 0,25 k.darab

– parmezán sajt 20 g

Az olívaolajat keverd el a fűszerekkel, apróra vágott paradicsommal és hagymával.

Kend meg vele a kenyereket, szórd rájuk a sajtot is.

Ízlés szerint akár süsd ki a kenyereket.

7. nap  

Reggeli 

Parmezános-kapros túrókrémes kenyerek, uborka (túrókrémből csinálj 2 adagot, vacsorára is lesz belőle!)

– rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g

– sovány tehéntúró 100 g

– só, kapor

– tejföl, 12%-os 20 g

– parmezán sajt 15 g

– kígyóuborka 100 g

Tízórai

– mandula 15 g

– alma (ált. 1 közepes) 150 g

Ebéd

Garnélás-zöldséges tészta

– garnéla 150 g

– só, bors, fokhagyma granulátum, metélőhagyma

– napraforgóolaj 1 evőkanál

– bébispenót 20 g

– sűrített paradicsom 35 g

– zöldséggel dúsított durumtészta 90 g

A tésztát főzd meg sós vízben.

A garnélát párold meg adagonként az evőkanálnyi olajon a zöldségekkel együtt, fűszerezd.

Uzsonna

– tökmag 15 g

– őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g

Vacsora

Parmezános-kapros túrókrémes wrap

– wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g

– sovány tehéntúró 100 g

– só, kapor

– tejföl, 12%-os 20 g

– parmezán sajt 15 g

– salátamix 30 g

Ajánló