A krumpli (Solanum tuberosum) egy gumós növény, amelynek föld alatti gumói ehetőek. A krumpli gazdag szénhidrátokban és rostokban, valamint tartalmaz C-vitamint és káliumot is. A krumpli sokoldalúan felhasználható, és számos étel alapanyaga lehet.
Krumpli kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 77 kcal
- Fehérje: 2.1 g
- Zsír: 0.1 g
- Telített: 0 g
- Egyszeresen telítetlen: 0 g
- Többszörösen telítetlen: 0 g
- Szénhidrát: 15.4 g
- Cukor: 0.8 g
- Rost: 2.1 g
- Nátrium: 6 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index
Ételek, amiben van Krumpli
1. Krumplileves: A klasszikus magyar leves, amelyben a krumpli az egyik fő összetevő. A leveshez krumplit, hagymát, sárgarépát, zellert, babérlevelet, sót és borsot használnak.
2. Sült krumpli: A sült krumpli az egyik legnépszerűbb köret, amelyet szinte mindenki szeret. A krumplit felszeletelik, majd olajban kisütik, és sózzák.
3. Krumplis tészta: A krumplis tészta egy nagyon finom és laktató étel, amelyet főleg a hideg téli napokon szoktak fogyasztani. A tésztát krumplival és liszttel készítik, majd főzik és vajjal, tejföllel és reszelt sajttal tálalják.
4. Rakott krumpli: A rakott krumpli egy nagyon finom és egyszerűen elkészíthető étel, amelyben a krumpli a fő összetevő. A krumplit felszeletelik, majd rétegezik a hús, a sajt és a tejföl között.
5. Krumplisaláta: A krumplisaláta egy nagyon finom és frissítő saláta, amelyben a krumpli az egyik fő összetevő. A krumplit főzik, majd hagymával, uborkával, paprikával és majonézzel keverik össze.