Köröm vitamin: A köröm vitaminhiány jelei, kezelése (2024)

2023. július 14.

Körömre vitamin: milyen kiegészítőket érdemes választani?

Volt már valaha töredező vagy gyenge a körmöd, és elgondolkodtál azon, hogy vajon mi lehet a megoldás? A körmök egészsége szorosan összefügg azzal, hogy a szervezeted más területeken mennyire jól működik, az egyes problémák ugyanis egészségügyi gondokra utalhatnak, ideértve a vitaminhiányt és egyéb krónikus állapotokat is. Szerencsére néhány jól megválasztott körömvitamin segítségével javíthatsz a helyzeten, cikkünkből az is kiderül, miből érdemes válogatni.

Az egészséges köröm és a körömproblémák

A töredező körmök, amelyek könnyen megrepedhetnek, az egyik leggyakoribb körömprobléma. A lemezes körmöket általában a körmök ismételt nedvesedése és száradása okozza, ezért érdemes kesztyűt viselni például takarításkor, de a vegyszerek túlzott használatát is fontos mellőzni repedezett körmök esetén. Egyes esetekben a körömtöredezés pajzsmirigy-alulműködés vagy vashiány jele is lehet.

Gyenge és puha köröm

A gyenge köröm könnyen hajlik és törik. A puha körmöket okozhatják a vegyi anyagok, gondoljunk csak a mosószerekre, tisztítószerekre, körömápoló szerekre és körömlakklemosóra, de a jelenség összefüggésbe hozható B-vitamin-, kalcium-, vas- vagy zsírsavhiánnyal is.

Hosszában repedezett köröm

A köröm rágása vagy a helytelen vágás is vezethet hosszában repedezett körömhöz. A túlzottan rövidre vágott köröm például növeli a körömlemez törékenységét. Légy óvatos a körömápolással, és használj finom körömreszelőt a megfelelő hosszúság eléréséhez.

Csíkos köröm: vitaminhiány

A körömlemezen megjelenő vízszintes vagy függőleges csíkok az életkor előrehaladtával természetes jelenség, ahogy a körömlemez vékonyabbá és törékennyé válik, de a csíkos köröm okai közé sorolhatjuk bizonyos tápanyagok, mint például a cink, a vas vagy a B-vitaminok hiányát is.

Száraz körömágy: vitaminhiány

A megfelelő táplálkozás és a szükséges tápanyagok hiánya negatívan befolyásolhatja a bőr és a köröm egészségét. Táplálkozz kiegyensúlyozottan, és biztosítsd a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezeted számára. Különösen fontosak a B-vitaminok, a C-vitamin, az E-vitamin, a cink és az omega-3 zsírsavak a köröm egészségének fenntartásához.

vitaminhiány köröm melletti bőr

Köröm vitaminhiány: a töredezett köröm kezelése

Lemezesen töredező köröm esetén számtalan vitamin és ásványi anyag közül válogathatsz.

  • A biotin egy B-komplex vitamin, amely B7-vitaminként, R koenzimként és H-vitaminként is ismert. Elősegíti az egészséges sejtnövekedést és segíti a köröm növekedéséhez nélkülözhetetlen fehérjeépítő aminosavak anyagcseréjét. A biotin megtalálható például a májban, de a tojássárgájában, a tejtermékekben, az élesztőben, a lazacban, az avokádóban, az édesburgonyában, a diófélékben, a magvakban és még a karfiolban is.
  • A C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és hozzájárul a kollagén termeléséhez, amely az egészséges köröm szerkezetének fontos alkotóeleme. Támogatja a körömlemez erősségét és megakadályozza a repedezettséget. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a paprika és a brokkoli.
  • Az E-vitamin segít megvédeni a körömlemezt a káros szabadgyökök ellen. A megfelelő E-vitamin-bevitel elősegíti a köröm hidratáltságát és rugalmasságát. Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos magvak, a mandula, a mogyoró és a növényi olajok.
  • Az A-vitamin hozzájárul az egészséges körömlemez növekedéséhez, valamint segíti a sejtek megújulását és javítja a köröm állapotát. Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek a sárgarépa, a sütőtök, a spenót és a máj.
cinkhiány köröm

A körömerősítő vitaminok mellett egyéb tápanyagok is fontosak!

A vitaminhiány a köröm állapotát nagyban befolyásolhatja, de az olyan ásványi anyagok, mint például a vas és a cink, szintén fontosak a köröm egészségéhez. A vas elősegíti a köröm megfelelő oxigénellátását, míg a cink részt vesz a kollagén képződésében és a körömlemez erősségének fenntartásában. A vasban és cinkben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek, a húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék.

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a körömlemez egészségének fenntartásában. A kollagén kiegészítők támogathatják a köröm erősségét és rugalmasságát. Keresd a hidrolizált kollagént tartalmazó termékeket, amelyek könnyebben szívódnak fel.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott étrend, amely változatos és tartalmazza ezeket a tápanyagokat, hozzájárulhat a köröm egészségének fenntartásához. Ha úgy érzed, hogy étrended nem biztosítja a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, érdemes konzultálni orvosoddal vagy egy táplálkozási szakemberrel, hogy megfelelő étrend-kiegészítőket javasolhassanak, amelyek segítenek a köröm erősítésében.

Ajánló