A harcsa (Siluriformes) egy édesvízi hal, amelynek húsát széles körben fogyasztják. A harcsa húsa magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú, így egészséges ételnek számít.
Harcsa kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 95 kcal
- Fehérje: 16.4 g
- Zsír: 2.8 g
- Telített: 0.7 g
- Egyszeresen telítetlen: 0.8 g
- Többszörösen telítetlen: 0.9 g
- Szénhidrát: 0.0 g
- Cukor: 0 g
- Rost: 0.0 g
- Nátrium: 43 mg
- Koleszterin: 58 mg
- Glikémiás Index: 0
Ételek, amiben van Harcsa
1. Harcsapaprikás: friss harcsa filé darabokat pároljunk meg hagymával, majd adjunk hozzá paprikát és paradicsomot. Fűszerezzük ízlés szerint, majd tálaljuk rizzsel vagy krumplipürével.
2. Harcsa leves: főzzünk egy alaplevet zöldségekből, majd adjunk hozzá harcsa filé darabokat és főzzük puhára. Fűszerezzük ízlés szerint, majd tálaljuk friss kenyérrel.
3. Harcsa sütőben: tegyük a harcsa filéket egy sütőedénybe, majd adjunk hozzá zöldségeket és fűszereket. Süssük 180 fokon kb. 20-25 percig, majd tálaljuk friss salátával.
4. Harcsa rakott krumplival: szeleteljünk krumplit és harcsa filét, majd rétegezzük őket egy sütőedénybe. Adjunk hozzá tejfölt, sajtot és fűszereket, majd süssük 180 fokon kb. 30-35 percig.
5. Harcsa saláta: vágjunk apróra harcsa filét, majd keverjük össze salátalevelekkel, paradicsommal és uborkával. Öntsünk rá olívaolajat és citromlevet, majd fűszerezzük ízlés szerint.