Ginseng 2024-ben: A ginzeng gyökér hatása (kutatásokkal)

2023. november 08.

ginzeng vagy ginseng

Sokat hallani mostanában a „superfood” kifejezést.

A szuperélelmiszerek kategória olyan élelmiszereket foglal magában, amelyek kiemelkedően magas tápértékkel bírnak, és emiatt számos egészségügyi előnnyel járnak. Ezek általában gazdagok:

 • vitaminokban,
 • ásványi anyagokban,
 • antioxidánsokban

… és egyéb, az egészséget elősegítő összetevőkben.

A spirulina például egy kék-zöld alga, amely rendkívül gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban, valamint B-vitaminokban, különösen B12-ben, ami ritka a növényi élelmiszerek között. A kombucha, egy másik népszerű szuperétel, egy erjesztett tea, amely ismert probiotikus hatásairól és az emésztés támogatásáról. Vagy beszélhetnénk a ginsengről is, amely manapság egyre gyakrabban kerül említésre a szuperélelmiszerek között.

ginzeng gyökér

Válaszoljunk a kérdéskre, hogy:

 • Vajon a ginseng mire jó?
 • Mi az a panax ginseng?
 • Hogyan néz ki a ginzeng gyökér?
 • Mi a panax ginseng hatása?
 • Milyen ízű a ginseng tea vagy a ginzeng kivonat?
 • Kapható ginzeng tabletta, ginzeng kapszula is?
 • Mi a különbség a vörös ginzeng, az ázsiai ginzeng vagy a fekete ginseng hatása között?

Íme minden, amint a ginsengről tudni érdemes — egyetlen helyen.

A panax ginseng

ginseng tea

A ginseng egy gyógynövény, amelynek számos fajtája létezik, és hagyományosan a keleti orvoslásban használják az egészség előmozdítására és a betegségek megelőzésére. Általában az a ginseng gyökérre utal, amelyet a Panax nemzetség különböző fajai termelnek.

A vörös ginseng a ginseng gyökerekből készül, amelyeket hosszú időn át párolnak és szárítanak, ezáltal vöröses színt kapnak. Ezt a feldolgozási módszert gyakran használják Koreában, és hagyományosan erősítő hatást tulajdonítanak neki.

A fekete ginseng még további feldolgozáson esik át, ahol a gyökereket többször párolják és szárítják, míg teljesen el nem szenesednek. Ez a fajta számos antioxidánst tartalmaz, és Koreában különösen értékelik az egészségre gyakorolt lehetséges előnyei miatt.

A fehér ginseng vagy ázsiai ginseng általában a Panax ginseng növényre utal, amely Kelet-Ázsiában őshonos, és ennek a fajtának a gyökereit frissen, szárítva vagy párolva használják fel. Az ázsiai ginseng gyakran fehér ginsengként ismert, amikor szárított formában kerül felhasználásra anélkül, hogy előtte párolták volna.

Mindegyik fajta ginsengnek más-más hatóanyag profillal bír, és ennek megfelelően változhatnak az egészségre gyakorolt hatásai is — az ázsiai orvoslásban is különböző célokra használják fel őket.

A ginseng hatása: mire jó?

ginzeng kivonat

A ginzeng hatása kiterjedhet az immunrendszertől a különböző szerveinkre, például_

Összességében tehát leginkább gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt fogyasztják, de segíthet a vércukorszint szabályozásában és bizonyos ráktípusok kialakulásának megelőzésében.

Emellett pedig erősítheti az immunrendszert, fokozhatja az agyműködést, csökkentheti a fáradtságot és még a merevedési zavarokban is segíthet.

A ginzeng gyökér tulajdonságai

ginzeng tabletta

A színek — a fehér, vörös vagy fekete — a ginseng gyökér elkészített formájára vonatkoznak, a fehér a napon szárított, a vörös pedig gőzöléssel kezelt változatot jelenti. A koreai ginzeng gyökér gőzölés után vörösesbarna színűvé válik.

Méretük általában tenyérnyi, formára nagyon hasonlóak a répához.

Az íze elég jellegzetes, gyakran földes vagy gyógynövényes íze van attól függően, hogyan fogyasztjuk.

Miként fogyasztható? Ginseng tea, ginzeng tabletta és ginzeng kivonat

vörös ginzeng

A ginzeng elérhető szárított, porított formában, valamint kapszula és tabletta formájában​​ is.

Emellett — ha valami finomra vágyunk — ginzeng teát is fogyaszthatunk, melyet gyakran kombinálnak más gyógynövényekkel, mint például a zöld tea. A tea élénkítő hatású, ezért inkább a délelőtti vagy kora délutáni órákban javasolt fogyasztani. Napi két csésze a javasolt adag​​.

A ginzeng kapszulák és tabletták közül a kapszulák általában előnyösebbek, mivel ezekben többnyire tiszta ginzeng őrlemény van, szemben a tablettákban található tartósítószerekkel és sűrítőanyagokkal. Egy kapszula vagy tabletta hatóanyagtartalma magasabb, mint a teáé, ezért fontos betartani az adagolási utasításokat​​.

Ginzeng cseppek és ampullák is elérhetők, melyek koncentrált formában tartalmazzák a ginzeng hatóanyagát. Ezek könnyebben felszívódnak, és gyakran méhpempővel, mézzel vagy virágporral egészítik ki őket az immunerősítő hatás fokozása érdekében​​.

Ajánlott mennyiség

A ginzeng fogyasztásával kapcsolatban nincsenek szabványos ajánlott adagok.

A legtöbb készítmény dobozán azt olvashatjuk, hogy általános irányelvként napi 0,4-0,8 gramm a javasolt mennyiség.

Ezt három havonta egy-két hét szünettel kell kiegészíteni​​.

A ginseng tea

ginzeng hatása

A ginzeng tea gyakran élénkítő hatású, így tökéletes alternatíva lehet a kávé helyett — különösen, ha valaki természetes élénkítőt keres.

Íze sokak szerint kellemes és kissé édeskés, bár a ginzeng jellegzetes ízét a gyógynövények rajongói jobban értékelik.

A tea elkészítése egyszerű:

 1. a ginzeng gyökérből készült szárított vagy porított alapanyagot forró vízzel leforrázzuk,
 2. majd néhány percig állni hagyjuk, hogy az ízek és hatóanyagok kioldódjanak.

A gyártók gyakran kombinálják a ginzeng teát más gyógynövényekkel, mint például zöld teával, ami tovább gazdagíthatja az ízvilágot és az egészségügyi előnyöket.

Fontos megjegyezni, hogy a ginzeng tea élénkítő hatása miatt nem ajánlott este fogyasztani, mivel zavarhatja az alvást, de reggel és délután kiválóan fokozhatja a szellemi és fizikai frissességet.

A ginzeng mellékhatásai

A ginzeng mellékhatásai általában enyhék, de előfordulhatnak az alábbiak:

 • idegesség,
 • álmatlanság,
 • fejfájás,
 • szédülés,
 • gyomorfájás

Mindezek leginkább nagy dózisok esetén jellemzőek​​.

Nőknél emellett a rendszeres használat menstruációs ciklus változásokat allergiás reakciókat okozhat. Terhes és szoptató nőknek, valamint kisgyermekeknek a ginzeng fogyasztása nem ajánlott​​.

Cukorbetegeknek — különösen azoknak, akik gyógyszereket szednek a betegség kezelésére —, orvosukkal kell egyeztetniük a ginzeng fogyasztása előtt, mivel kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel​​.

A lényeg

Összességében a ginzeng gyökér számos formában fogyasztható, és több területen alkalmazható.

Bár alapvetően nagyon egészségesnek mondható, fontos azonban odafigyelni az adagolásra és a lehetséges mellékhatásokra.

Amennyiben még több hasonló cikket olvasnál, irány a Bestfit blog!

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben