1 óra alatt több színárnyalattal fehérebb fogak. Lehetséges?

2024. február 14.

A tökéletes mosoly eléréséhez fontos az egészséges életmód

Ha a fogaink elveszítik a ragyogásukat, hajlamosak vagyunk rejtőzködni. A fogaink bosszantó színelváltozása miatt kezünket a szánkhoz emeljük beszéd közben, kevesebbet nevetünk, nehogy mások is észrevegyék.  

A fényes, ápolt fogak az igényesség és a gondos odafigyelés jelei. Sokan úgy érzik, a hófehér mosoly vonzóbbá, magabiztosabbá teszi őket. Egy ragyogó mosoly pozitív benyomást kelt másokban, ami fokozza az önbizalmat.

Szóval ne bújj el a világ elől, ha a fogaid elszíneződtek, beszürkültek! A fogfehérítés újra csillogóvá teheti a mosolyodat!

Miért szürkül meg gyorsabban egyes emberek foga? Nem csak az életmódtól függ!

A fogak elszíneződése számos tényező miatt következhet be. Bár gyakran csak esztétikai gondot jelent, mégis kellemetlen. Ennek oka többnyire a színezékeket tartalmazó ételek és italok, mint a málna, a vörösbor, bizonyos fűszerek (például kurkuma) vagy a kávé, de gyakori okozója lehet a dohányzás is. Fontos azonban tudni, hogy a fogak elszíneződése más fogászati problémákra is felhívhatja a figyelmet.

  • Nem megfelelő szájhigiénia.
  • Fogkő, foglepedék kialakulása.
  • Genetikailag sötétebb fogak.
  • Traumák, balesetek, amelyek miatt felszívódik vagy elhal a fog belseje.
  • Az életkorral vékonyodó fogzománc miatt jobban látszódik a fogbelső.

A szép mosoly azonban gyorsan visszaszerezhető! Rendszeres – évenkénti – kezeléssel visszaállítható a fogak természetes fehérsége. A megoldást a fogfehérítés kínálja.

A fogfehérítés 1 óra alatt megszüntetheti az elszíneződéseket!

A fogfehérítésnek két fő típusa van: a rendelőben végzett gyorsfehérítés és az otthoni fogfehérítés.

Az otthoni fogfehérítés terén sok megoldással találkozhatsz, és rendszerint mindegyik csillogó mosolyt ígér. Érdemes azonban megfontoltan dönteni, mert sok kétes minőségű termék kapható a piacon. Jobb esetben nem használnak, de az is megeshet, hogy csak ártasz velük a fogaidnak. Bízd magad inkább profi kezekre! 

Fogorvosi kontroll mellett is választhatod az otthoni fogfehérítést. Ilyen esetben a fogorvos megvizsgálja a fogaidat, javaslatot tesz a kezelésre és a fogsorodra tökélesen illő sínt készít. Ez azért fontos, mert az ebbe helyezett gél nem érintkezhet az ínnyel. A tökéletesen rád szabott otthoni fehérítőt általában napi fél órát kell viselni az orvosod utasításai alapján. 

A rendelőben végzett fogfehérítés legfőbb előnye maga a végeredmény: a ragyogó fogak. A fájdalommentes orvosi fogfehérítés során a fogorvos egy különleges fehérítő oldattal kezeli a fogakat. Majd ezt egy polimerizációs lámpával aktiválja. Az eljárás öblítéssel zárul, aminek eredményeként az elszíneződött fogak zománca a kívánt árnyalatra világosodik. Az elszíneződések eltávolítása által a fogak visszanyerik természetes fehérségüket, te pedig az önfeledt mosolyodat. Ez a kezelés ráadásul nagyon gyors. Körülbelül egy órát vesz igénybe, és mindkét állcsont fogait érinti.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a fehérítés csak a saját fogaink árnyalatán képes javítani. Egy kezeléssel akár 3-4 árnyalatot is világosodhatnak a fogak, tehát igazán hatékony. A töméseket, az esztétikai töméseket és a koronákat azonban ez sem halványítja ki.

Az eljárás semmilyen veszélyt nem jelent a fogakra és a fogínyre nézve. Teljesen biztonságos és fájdalommentes. Mellékhatásoktól sem kell tartani.

Barna a fogad? A fogorvos ezen is tud segíteni?

Amennyiben van olyan fogad, aminek a színe sárga, barna, szürke vagy akár fekete, fennáll a gyanúja a fogelhalásnak. Ez akkor alakul ki, ha a gyökérkezelést követően a vér és annak alkotóelemei elszínezik a fogat. Ilyen esetben nem lehet a fogat a klasszikus módon fehéríteni. (Akkor sem, ha más jellegű fogbetegséged van.)

A fogászati ct segítségével azonban feltárható az érintett fog területe. Amennyiben lehetséges, az orvos megnyitja a fogat. Az így keletkezett csatornába hidrogén-peroxid oldattal átitatott anyagot helyez, amit 3-5 napon át kell a fogüregben tartani. Ezt a kezelést nevezik belső fogfehérítésnek. A kezelés után az új színnel azonos árnyalatú töméssel zárják le a fogat.

Fogfehérítéssel több színárnyalattal fehérebb fogaink lehetnek
Forrás: Freepik

Kezelés után ne igyál rögtön jegeskávét!

Ha már átestél a fogfehérítésen, pár dologra azért figyelned kell, hogy megőrizd a csillogó eredményt. Szereted a jeges vagy a forró finomságokat? Ezeket érdemes hanyagolni egy kicsit a fehérítés után. Aztán ott vannak a színes kedvencek: kávé, vörösbor, erős teák. Ezeket két napra felejtsd el, de ha tudod, húzd ki két hétre a fogböjtöt!

A színes fogkrémek és szájvizek is foltot hagyhatnak a frissen fehérített fogakon. Ha pedig dohányzol. Nos, akkor a kezelés után tarts egy kis szünetet, vagy legalább fogd vissza magad!

És ha a kávé nélkül nem megy? Nincs gond, csak szívószállal és jó sok tejjel idd meg a napi adagodat, hogy mosolyod sokáig hófehér maradjon.

Fehérvári Dental – több, mint 25 éve a szép mosoly szolgálatában

A Fehérvári Dental csapata 1997 óta nyújt széleskörű fogászati szolgáltatásokat Budapesten, a XI. kerületben. Még a legbonyolultabb, több szakorvost igénylő kezeléseket is helyben, magas szakmai színvonalon biztosítjuk.

A klinikánkon alkalmazott hidegfényes fogfehérítési módszer a legmodernebb és leghatékonyabb eljárás a fogfehérítés világában. Ezzel akár több árnyalatnyi fehérítés is garantált.

Ajánló