A cékla (Beta vulgaris) egy zöldségféle, amelynek savanyított változata gyakran használatos savanyúságként. A cékla magas rost- és vitamin tartalmával rendelkezik, és számos egészségügyi előnnyel jár, például segíti a vérnyomás szabályozását és javítja az emésztést.
Cékla (savanyúság) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 65 kcal
- Fehérje: 0.8 g
- Zsír: 0.1 g
- Telített: 0 g
- Egyszeresen telítetlen: 0 g
- Többszörösen telítetlen: 0 g
- Szénhidrát: 15.5 g
- Cukor: 11.1 g
- Rost: 0.8 g
- Nátrium: 149 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 64
Ételek, amiben van Cékla (savanyúság)
1. Cékla saláta: friss céklát apróra vágva, majd hozzáadva apróra vágott hagymát, ecetet, cukrot és sót.
2. Cékla leves: céklát, burgonyát, hagymát és fokhagymát főzünk együtt, majd turmixoljuk és tejszínnel ízesítjük.
3. Cékla chips: vékonyra szeletelt céklát sütünk olajban, majd sózzuk és tálaljuk.
4. Cékla püré: főtt céklát összetörünk, hozzáadunk vajat, tejszínt, sót és borsot.
5. Cékla rakottas: szeletelt céklát, hagymát és fokhagymát sütünk, majd rétegezzük a sütőtálba. Ráöntjük a tejfölt, majd megszórjuk reszelt sajttal és sütőben megsütjük.