A vörös káposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) egy káposztafajta, amelynek levelei vöröses-lila színűek. Gazdag C-vitaminban és rostokban, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például segíthet a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer erősítésében. A vörös káposzta általában savanyítva vagy főzve fogyasztják.
Vörös káposzta kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 31 kcal
- Fehérje: 1.4 g
- Zsír: 0.2 g
- Telített: 0 g
- Egyszeresen telítetlen: 0 g
- Többszörösen telítetlen: 0.1 g
- Szénhidrát: 5.3 g
- Cukor: 3.8 g
- Rost: 2.1 g
- Nátrium: 27 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 10
Ételek, amiben van Vörös káposzta
1. Vörös káposztás saláta: friss vörös káposzta, alma, dió és citromos öntet.
2. Vörös káposztás lecsó: paradicsom, paprika, hagyma és fűszerek mellett vörös káposzta is kerül bele.
3. Vörös káposztás töltött káposzta: a hagyományos töltelék mellé vörös káposzta is kerül a rétegek közé.
4. Vörös káposztás savanyúság: a savanyúságok között is megtalálható a vörös káposzta, amit ecettel, cukorral és fűszerekkel savanyítanak be.
5. Vörös káposztás pörkölt: a húsos pörkölt mellé vörös káposzta is kerül, ami feldobja az ízeket.