Királydinnye (tribulus terrestris) szedése, hatása, mellékhatásai

2023. augusztus 15.

tribulus terrestris

A gyógynövények — mind például a királydinnye, vagy latin nevén tribulus terrestris — már hosszú évszázadok, sőt évezredek óta fontos szerepet töltenek be a népi gyógyászatban. Az emberek már az ősi időktől kezdve a természetben talált növényekhez fordultak betegségeik kezelésére és megelőzésére.

Ezen növények jótékony hatásait a tapasztalatokon keresztül fedezték fel és örökítették át generációról generációra. A hétköznapi emberek életében is sokan érzik és tapasztalják ezeknek a növényeknek a jótékony hatásait, legyen szó akár az olyan egyszerű és mindennapos esetekről, mint egy megfázás kezelése, az olyan összetettebb és krónikusabb esetekig, mint a stressz csökkentése.

A sportolók körében a gyógynövények népszerűsége különösen magas. Az intenzív edzések és versenyek során a testük gyakran kerül nagy terhelés alá, így minden természetes segítség, amely elősegíti a regenerálódást vagy csökkenti a sérülések kockázatát, rendkívül értékes számukra. Sok gyógynövény antioxidáns, gyulladáscsökkentő vagy éppen energizáló tulajdonságokkal bír, melyek hatványozottan előnyösek a sportolók számára. Emellett a gyógynövények segítségével sokan képesek csökkenteni a gyógyszeres beavatkozások számát, így természetesebb úton támogatva szervezetük optimális működését. Nem csoda tehát, hogy a gyógynövények népszerűsége a hétköznapi emberek mellett a sportolók körében is kimagasló.

Az ősi tudás és a modern tudomány egyesítésével ma már egyre több ember ismeri fel és használja ki ezeknek a növényeknek a kivételes előnyeit.

És itt jön a képbe a tribulus terrestris, vagy ismertebb nevén királydinnye!

Mi az a tribulus terrestris?

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, a tribulus terrestris egy latin kifejezés, ami magyarul annyit tesz: királydinnye. Ismerhetjük még szúró szőlő, kecskefej vagy Gokshura néven is — ez utóbbi jól szemlélteti, hogy a kínai orvoslás egyik ismert összetevője.

A Tribulus terrestris — vagy ahogy a hétköznapokban hívjuk: Tribulus — egy virágos növény, amely a meleg mérsékelt és trópusi területeken található.

Történelmileg különböző kultúrákban a hagyományos gyógyászatban használták — főleg a növény termését, levelét és gyökerét, különösen a libidó fokozására és a merevedési zavarok kezelésére.

királydinnye

Egyes sportolók kiegészítőként szedik, mivel úgy vélik, hogy növeli a tesztoszteronszintet, de az állítással kapcsolatos tudományos bizonyítékok ezt még nem támasztják teljes mértékben alá. Szaponin nevű vegyületeket is tartalmaz, amelyek feltehetően a potenciális egészségügyi hatásaiért felelősek.

Mi a királydinnye hatása?

A királydinnye a kutatások alapján úgy tűnhet, hogy bizonyos körülmények között csökkentheti a vérnyomást. Emellett — bár csak állati kísérletek alapján — a vérben található koleszterin szintet is csökkentheti.

Az érdekesség az egészben az, hogy nem ezekért a tulajdonságaiért, hanem tesztoszteron-fokozó képessége miatt szedik. A probléma csak az, hogy az embereken ez a hatás egyelőre nem kimutatható.

Ezzel szemben viszont a libidót valóban képes lehet megnövelni bizonyos körülmények között.

Fontos leszögezni, hogy a kutatások egymásnak ellentmondóak, ez pedig erősen nehezíti a királydinnye hatásainak pontos megértését.

De vajon mik a királydinnye mellékhatásai?

A tribulus terrestris mellékhatásai

Nos, a tribulus terrestris mellékhatásai között tartják számon, hogy megnöveli a vizelet mennyiségét.

Ritkán, de előfordulhat emésztési probléma is a szedésekor.

A kutatások szerint azonban csak minimálisan észlelhető vagy zéró mellékhatása van a legtöbb ember esetében.

A tribulus terrestris szedése

A kutatások alapján a tribulus terrestris szedésének hüvelykujja szabály az, hogy 10-20 mg-ot érdemes testsúlykilogrammonként.

Ez azt jelenti, hogy egy 65 kilós embernek 650-1300 mg közötti adagokat érdemes fogyasztania.

A pontos mennyiséget azonban mindig ráírják a dobozra.

Emellett érdemes orvos tanácsát is kikérni, aki személyre szabott véleményt tud adni arra vonatkozóan, hogy a saját kondíciónknak megfelel-e a készítmény, vagy sem.

Amennyiben pedig még több hasonló témáról olvasnál, olvass tovább a Bestfit-en!

Ajánló

Caprese csirkemell

Caprese csirkemell

A caprese csirkemell gyorsan elkészíthető és könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe. Hozzávalók (2 adag): 300 g csirkemell filé 1 nagy...

bővebben