A római bab (Phaseolus vulgaris) egy hüvelyes növény, amelynek főtt babjai sokféle ételben felhasználhatóak. Gazdag fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, mint például a vasban és a káliumban. A római bab fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a vércukorszint szabályozásában.
Római bab (főtt) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 136 kcal
- Fehérje: 9.3 g
- Zsír: 0.5 g
- Telített: 0.1 g
- Egyszeresen telítetlen: 0 g
- Többszörösen telítetlen: 0.2 g
- Szénhidrát: 15.9 g
- Cukor: 0 g
- Rost: 8.6 g
- Nátrium: 1 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 46
Ételek, amiben van Római bab (főtt)
1. Római bab saláta: főtt római bab, paradicsom, uborka, lilahagyma, olívaolaj, citromlé, só, bors
2. Római bab leves: főtt római bab, húsleves alap, sárgarépa, zeller, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, só, bors
3. Római bab fasírt: főtt római bab, zsemlemorzsa, tojás, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, só, bors, olaj a sütéshez
4. Római bab curry: főtt római bab, kókusztej, curry por, hagyma, fokhagyma, paradicsom, só, bors, rizs
5. Római bab chili con carne: főtt római bab, darált marhahús, paradicsom, hagyma, fokhagyma, chili paprika, babérlevél, só, bors, olaj a sütéshez.