7+1 élelmiszer, ami sosem jár le vagy romlik meg

2023. május 09.

rothadt gyümölcs

A kulináris kozmoszban, a gyümölcsök múló frissessége és a tejtermékek rövid ideig tartó szavatossági ideje között létezik néhány olyan rendkívüli termék, amely úgy tűnik, hogy dacol a természet törvényeivel.

Ezek az ehető örökzöldek — azok az élelmiszerek, amelyek megfelelő tárolás esetén a végtelenségig elállnak anélkül, hogy megromlanának.

Ezek az ételek a bizonyítékai annak, hogy az ember milyen leleményes módszereket fedezett fel a táplálék megőrzésére.

Azonban, bár ezek az „örökké tartó” élelmiszerek technikailag ugyan nem járnak le, ízük és minőségük idővel megváltozhat, így inkább lenyűgöző kivételt, mintsem szabályt jelentenek egyébként romlandó éléskamráinkban.

Az élelmiszer-pazarlás

Az élelmiszer-pazarlás jelentős globális probléma.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon évente megtermelt, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek körülbelül egyharmada — mintegy 1,3 milliárd tonna — finom és ehető étel vész el vagy megy veszendőbe. Ebbe beletartozik a romlás vagy a szavatossági idő lejárta miatt kidobásra kerülő élelmiszerek hatalmas mennyisége is.

Ami a háztartási hulladékot illeti, az Egyesült Államokban egy személy évente 219 font (99 kilogramm) élelmiszert dob ki a becslések szerint — az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint. Az Egyesült Királyságban a Waste and Resources Action Programme (WRAP) becslése szerint a háztartások évente 4,5 millió tonna ehető élelmiszert dobnak ki.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az élelmiszereken feltüntetett „fogyaszthatósági” vagy szavatossági idő nem mindig jelentenek egyértelmű jelzést arra vonatkozóan, hogy az élelmiszer még biztonságosan fogyasztható-e. Sok esetben ezek a dátumok inkább a minőségre, mint a biztonságosságra vonatkoznak, és az élelmiszer ezen időpont után is biztonságosan fogyasztható, bár lehet, hogy már nem a legjobb minőségű.

Ezek a statisztikák kiemelik az élelmiszerpazarlás problémájának mértékét, és rávilágítanak az élelmiszerek lejárati idejének és biztonságának megértésének fontosságára, valamint a hatékonyabb élelmiszer-tárolási és -felhasználási gyakorlatok szükségességére.

7+1 nem romlandó élelmiszer

nem romlandó ételek

Méz: Alacsony nedvességtartalma és savas pH-értéke miatt, amely barátságtalan környezetet teremt a baktériumok és mikroorganizmusok számára, a tiszta méz hihetetlenül tartós.

Só: Legyen szó asztali sóról vagy tengeri sóról, ez az ásványi anyag nem támogatja a baktériumok szaporodását, így eltarthatósága lényegében korlátlan.

Cukor: A sóhoz hasonlóan a cukor is ellenséges környezetet biztosít a baktériumok számára, ami azt jelenti, hogy korlátlan ideig eltartható, ha légmentesen, nedvességtől védett, légmentesen záródó edényben tartjuk.

Fehér rizs: A fehér rizs, ha megfelelően tárolják, évekig eltartható, mivel a feldolgozás során eltávolítják a héját, korpáját és csíráját. Ne feledje, hogy ez nem vonatkozik a barna rizsre, amely megtartja olajos csíráját, és megrothadhat.

Szárított bab: A szárított babok korlátlan ideig eltarthatók, de a főzési idejük az öregedéssel megnő.

Tiszta juharszirup: A felbontatlan és hűvös helyen tárolt tiszta juharszirup korlátlan ideig eltartható. Ha felbontották, a penészesedés megelőzése érdekében hűtőszekrényben kell tárolni.

Ecet: Az ecet savas jellegének köszönhetően önfenntartó, és nem igényel hűtést.

+1. Tömény szeszes italok: Az olyan szeszes italok, mint a vodka, a rum és a whisky korlátlan ideig eltarthatók. Bár idővel veszíthetnek az ízükből, vagy csökkenhet a hatásuk, nem romlanak meg.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az élelmiszerek nem romlanak meg, állaguk, ízük vagy tápanyagtartalmuk idővel romolhat. Fogyasztás előtt mindig ellenőrizd az élelmiszer kinézetét és szagát — még akkor is, ha szerepel ezen a listán.

A lényeg

Bizonyos élelmiszerek rendkívül hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek a baktériumok szaporodását gátló tulajdonságaik miatt.

Ide tartozik például a méz, a só és a cukor, amelyek légmentesen záródó edényekben tárolva korlátlan ideig eltarthatók. További hosszú ideig eltartható termékek a fehér rizs, a szárított bab, a tiszta juharszirup, az ecet és a tömény szeszes ital.

Bár ezek az élelmiszerek technikailag nem járnak le, ízük, állaguk vagy tápértékük idővel romolhat.

Ha további élelmiszerekkel és egészséggel kapcsolatos témákra szomjazol, olvass tovább a Bestfit-en!

Ajánló