Mit dolgozzak?

2024. május 15.

Ha téged is foglalkoztat a címben feltett kérdés, mindenképp olvasd el cikkünket, hiszen ebben az álláskeresésről, az ideális munka megtalálásának lépéseiről lesz szó. Persze nem mondjuk, hogy egyszerű jól fizető szakmában elhelyezkedni manapság, de nem is lehetetlen! Nézzük, mire kell figyelni.

Az önismeret fontossága

Mielőtt bármelyik meghirdetett állásra beadnád a jelentkezésedet, légy tisztában azzal, mire vagy képes, milyen vagy valójában. A The Bright Academy online tanfolyamai között találsz olyan kurzusokat is, amelyek által közelebb kerülhetsz önmagadhoz.

Nagyon népszerű például a Miben vagyok jó? Tehetség térkép és útmutató című workshopjuk, amelynek elvégzését követően megtalálhatod a valódi hivatásodat. Itt többek közt szó esik a tehetségről, a motivációról és az ikagairól is.

Amikor már tudod, mit szeretnél, milyen munkákra vagy alkalmas, célirányosan megkezdheted a keresést. Például ha nem szeretnél alkalmazott lenni, akkor a szépségipar is neked való lehet, ahol műkörmösként, fodrászként önálló vállalkozást is indíthatsz.

Ha azonban fontos számodra, hogy megmondják, mikor mit tegyél, szereted a kötött munkaidőt, akkor egy vállalkozás alkalmazottjaként is elhelyezkedhetsz – például titkárnőként.

A munkakeresés fázisa

A munkakeresés általában több hónapot is igényel – legyél tehát kitartó! Folyamatosan figyeld a hirdetéseket, iratkozz fel hírlevelekre, szólj az ismerőseidnek is, hátha ők is tudnak segíteni. Mindeközben képezd magad!

Ha olvasol egy szimpatikus hirdetést, de úgy látod, valamilyen képességed hiányzik még hozzá, hogy elnyerd az állást, ne hagyd annyiban! Végezz el egy kapcsolódó tanfolyamot! Később is meghirdetheti az adott munkahely ugyanazt a pozíciót, de egy másik vállalatnál is találhatsz hasonlót. Ha látják, hogy már elkezdted az önfejlesztést, teszel a célodért, nagyobb esélyed lesz bejutni.

A The Bright Academy oldalán számtalan jó képzést találsz, mind-mind otthonról végezhető. A szabadidődet használd ki arra, hogy beiratkozol egy-egy kurzusra.

Önéletrajz és interjú

Mindeközben készítsd el profi módon az önéletrajzod, és gyakorolj az interjúra is. Ehhez is találsz hasznos tippeket a fent említett oldalon. Van ugyanis egy olyan kurzus, amelyet tipikusan álláskeresőknek készítettek. A címe: Munkát keresek! Álláskeresők útmutatója munkavállaláshoz. Ebben 95 percnyi videót és 93 oldalnyi írásos tananyagot találsz – ha elvégzed a képzést, sokkal tisztábban fogod látni a céljaidat és a lehetőségeidet.

Élethosszig tartó tanulás

Ha sikerül elnyerned álmaid állását, akkor sem dőlhetsz hátra. Egyrészt a kezdeti nehézségekre (beilleszkedés a cégkultúrába, jó kapcsolat kialakítása a munkatársakkal) is fel kell készülnöd, másrészt biztosan kell még tanulnod valamit, hogy jól teljesíts.

Az élethosszig tartó tanulás fogalma a 21. században új értelmet nyert: valójában tényleg egész életünk során fejlesztjük magunkat, csak nem feltétlenül az iskolapadban. A nyitottság és a rugalmasság olyan értékek, amelyeket minden munkahelyen jutalmazni fognak.

Ajánló

A bikini és az önbizalom növelése

A bikini és az önbizalom növelése

Az egyéniség és az önkifejezés korszakában a bikini nem csupán egy fürdőruhadarab, hanem a szabadság, a magabiztosság és a nőiesség szimbóluma. Több...

bővebben