Az étkezés az életünk egyik legmeghatározóbb része – nem csupán a túléléshez, hanem az egészségünk, közérzetünk, sőt a teljesítőképességünk megőrzéséhez is kulcsfontosságú, hogy miből mennyit fogyasztunk. Sokszor azonban nem könnyű tudatos döntéseket hozni a táplálkozás terén: a könnyen elkészíthető félkész fogások, a gyorséttermek kínálata és a cukros üdítők vonzó alternatívát kínálnak, testünket azonban nem táplálják megfelelően. De miért is olyan fontos ez a szempont? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
A táplálkozás és az egészség kapcsolata
Nem véletlen, hogy az orvosok, a dietetikusok és az életmód-tanácsadók mind kiemelik az egészséges táplálkozás szerepét: egy kiegyensúlyozott étrend segíthet számos krónikus betegség és egyéb veszélyes állapot kockázatának csökkentésében. Egyebek mellett ide sorolhatjuk a szív- és érrendszeri problémákat, a 2-es típusú cukorbetegséget és a kóros elhízást.
A tápanyagokban gazdag étrend segít abban, hogy megerősödjön az immunrendszer, helyrejöjjön az emésztés, de a hormonháztartás egyensúlyának kialakításában, a bőr, a haj és a körmök egészségében is szerepet játszik a diétánk. Ha ez nem lenne elég, fontos az is, hogy az étrendünkkel rövid távon, például egy stresszes napon vagy egy keményebb edzés során is befolyásolhatjuk az energiaszintünket – ezt a hatást a mindennapokban is gyorsan észrevesszük majd.
Nem diéta – tudatosság
Az, hogy odafigyelünk a táplálkozásra, nem egyenlő azzal, hogy valamilyen szigorú diétát követünk, vagy hogy megvonjuk magunktól a finom falatokkal kétségtelenül együtt járó élvezetet. A tudatos étkezés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk azzal, mire van szüksége a testünknek, és ennek megfelelően választjuk meg az élelmiszereinket.
Ennek keretében érdemes odafigyelni arra, hogy milyen alapanyagokból főzünk, és lehetőség szerint csökkenteni a mesterséges adalékanyagok, a cukor és a só, valamint az alkohol fogyasztását. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem csupán az a fontos, hogy mit fogyasztunk: az étkezések módjának is nagy jelentősége van. Ha az egészségünk megőrzése a fontos, érdemes naponta többször, kevesebben enni, az étkezések során pedig mellőzzük a kapkodást: alaposan rágjunk meg minden falatot, hiszen az emésztés a szájban kezdődik, ráadásul ha így teszünk, jó eséllyel elkerülhetjük a túlevést, így a gyomrunk, emésztőrendszerünk túlzott megterhelését is.
De mitől lesz egy étel tápláló?
A kifejezés olykor félreérthető lehet, hiszen nem minden tápláló, ami kalóriadús: azokat az ételeket soroljuk ide, melyek a szervezet számára hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A mikrotápanyagok, így a fehérje, a zsír és a szénhidrát mellett ide tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok és számos egyéb, hasznos vegyület is.
Természetesen az sem mindegy, hogy a tápanyagokat milyen arányban visszük be a szervezetünkbe: az aktivitástól, életkortól és testsúlytól függően mindenkinek más lehet a szükséglete, de általánosságban elmondható, hogy ideális esetben az étrend 45-65 százaléka szénhidrátból, 20-35 százaléka zsírokból és 10-35 százaléka fehérjékből áll. Mivel ez utóbbi különösen fontos az izomtömeg megőrzése szempontjából, sportolóknak gyakran érdemes a fehérje pótlásáról különböző táplálékkiegészítők segítségével is gondoskodni.
Ha a fentieket figyelmen kívül hagyjuk, az étrendünk könnyen vezethet az energiaszintünk csökkenéséhez, gyengeséghez, fáradékonysághoz, ami a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét.
Törődjünk magunkkal!
Számos olyan helyzettel nézhetünk szembe életünk során, melyen nem tudunk változtatni, testünkkel, szervezetünkkel azonban igenis foglalkozhatunk annak érdekében, hogy egészségünket sokáig megőrizhessük. Ehhez szerencsére nincs szükség óriási változásokra, csak néhány apró, tudatos döntésre: gondoljuk meg, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, és bár nem a tökéletesség a cél, arra figyeljünk, hogy minél többször hozzunk jó döntéseket – ennyi törődést mindannyian megérdemlünk.