Az immunrendszer erősségéhez és az egészséges élethez nagyban hozzájárul a megfelelő bélflóra.
Megfelelő bélflóránál a rossz bélbaktériumok nem tudnak elszaporodni, míg a jók igen.
De ez hogyan érhető el?
Rengeteg összetevője van, de ha csak egyet akarunk kiemelni: inulin.
De mi az inulin, mire jó, mik a hatásai és mellékhatásai, és hogyan fogyasztható?
Mi az inulin?
Az inulin egy vízben oldódó rost.
A poliszacharidok közé soroljuk, és számos növényfajban megtalálható.
Rengeteg fontos tulajdonsága van mind az egészségmegőrzés, mind a testsúlykontroll szempontjából is.
Utóbbi annak köszönhető, hogy az emberi szervezet számára emészthetetlen, így sem a szájban, sem az emésztőrendszer nagy részében nincs olyan enzim, ami megemészthetné – leghamarabb csak a vastagbélben kezdi lebontani a bélflóra.
A vastagbél pedig a legtöbb toxikus anyagot tartalmazó emberi szerv.
És itt kezdődik az inulinok pozitív hatásainak listája.
Inulin hatása: mire jó?
Mivel a belekben szinte érintetlen és sértetlen (emésztetlen) marad, ezért a jó baktériumoknak rendkívül jó tápanyagként szolgál.
A bélbaktériumok az inulint (más prebiotikumokkal együtt) rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek táplálják a vastagbél sejtjeit.
A kutatások alapján a kalcium felszívódásában is komoly segítséget nyújthat.
Emellett a vércukor szabályozásában is jelentős szerepet játszhat.
Nem utolsósorban pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaznak, ezért a testsúlykontrollban is jelentős segítséget nyújthatnak.
És mivel a megfelelő bélflóra hozzájárul a test normál működéséhez, ezért csökkenti a különböző betegségek kialakulásának kockázatát (például a rákét).
Inulin mellékhatása
Bármekkora mennyiségű inulin biztonságos lehet az emberi szervezet számára.
Ez azt jelenti, hogy szinte biztosan nem vált ki allergiás reakciókat.
Azonban megnövekedett bélmozgást és bélműködést okozhat, ezért célszerű sok folyadékkal bevinni a szervezetbe.
Terhesség esetén mindenképp célszerű orvossal is konzultálni a szedés előtt.
Inulin fogyasztása
Az inulin ma már por vagy kapszula formájában is fogyasztható viszonylag kedvező áron, de célszerű főként természetes és változatos táplálkozással pótolni.
Erre a legalkalmasabb élelmiszerek:
- csicsóka (ebben a legmagasabb, 14-16% inulin tartalom)
- cikória
- gyermekláncfű
- örménygyökér
- vöröshagyma
- fokhagyma
- közönséges bojtorján
- jamszgyökér
- agávé
- articsóka
Előfordulhat azonban, hogy valamilyen oknál fogva nem tudunk eleget fogyasztani a fentebb felsorolt ételekből.
Ekkor érdemes táplálékkiegészítővel pótolni.
Összegzés
Az inulin egy prebiotikum, amely kétségtelenül és bizonyítottan előnyös hatásokkal bír az emberi szervezet számára.
Emésztetlenül halad át az emésztőrendszer nagy részén, a vastagbélben pedig táplálékként szolgál a fontos bélbaktériumoknak.
Az egészségmegőrző szerepe mellett a testsúly-kontrollban sem utolsó, hiszen rendkívül kevés kalóriát tartalmaz.
Fogyasztása legfőképpen természetes formában javasolt, azonban táplálékkiegészítőkben is megtalálható.