A méz és az egészséges életmód kéz a kézben jár

2023. április 28.

Méz és az egészséges életmód

Valószínűleg mindenki tudja és hallott már róla, hogy a méz nagyon egészséges. Aki enni is szokta, azt is tudja, hogy milyen finom. A reggeli kávéba, az esti teába egy kanállal,  vagy éppen magában – számos módon fogyaszthatjuk nap mint nap. Kisebb-nagyobb betegségekre is gyógyírt jelenthet, nem véletlenül használják ősidók óta. Ha valaki kiegyensúlyozott, egészséges életmódra törekszik, akkor mindenképpen azt javasolnánk, hogy kezdje el a mézfogyasztást, ha eddig még nem tette!

Az ősidők óta gyógyító méz

Az emberiség ősidők fogyasztja a mézet, de először csak ínyencségként szolgált. Azonban az évszázadok során kiderült, hogy a méz sokféle gyógy- és fiziológiai hatással rendelkezik. Így még jobban elterjedt a használata.

A méz tehát nemcsak finom csemege, hanem az egyik legősibb természetes gyógymód is, amit az ókori sumérok, egyiptomiak és görögök egyaránt használtak. Az apiterápia nevű gyógymód a méz és más méhészeti termékek gyógyító hatásait alkalmazza.

A méz természetes összetevői közé tartozik a glükóz és a fruktóz, amelyek körülbelül annak ⅘-ét teszik ki. Emellett tartalmaz kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, valamint B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamint.

A méhek szerepe a méz előállításában

A méz egy igazi csodaszer, amit a méheknek köszönhetünk. Amellett, hogy kifejezetten egészséges, íze is finom. Sokan talán bele sem gondolnak, milyen bonyolult, mégis csodálatraméltó folyamat során készítik a méhek.

A méhek a méhkirálynő irányítása alatt összegyűjtik a nektárt, amit a virágokban találnak, majd átalakítják mézzé a szájszervükben lévő enzimek segítségével. A nektár a méhek testhőmérsékleténél alacsonyabb hőmérsékleten, a méhek szájában levő enzimek hatására glükózzá és fruktózzá alakul át. Ezzel egyidejűleg a víztartalom is csökken, mivel a méhek a felesleges vizet eltávolítják az anyagból. Az így elkészült méz a sejtekben tárolódik, majd viasszal lezárják.

A méhek szerepe tehát alapvetően az, hogy összegyűjtik a nektárt a virágokból, majd átalakítják azt értékes és tápláló mézzé. Emellett a méhek fontos szerepet játszanak a növények beporzásában, amely elengedhetetlen a természetes ökoszisztéma fenntartásához.

Méhkaptár tele mézzel és méhekkel
Forrás: Freepik

A kiegyensúlyozott, egészséges életmód alapja: a mézfogyasztás

Az egészséges életmód alapjai közé tartozik a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az igényeknek megfelelő alvási szokások betartása. Azonban egy másik dolog is segíthet az egészségünk megőrzésében. Ez pedig nem más, mint a méz fogyasztása.

A méznek számos jótékony hatása van a testre, beleértve az izmokat, köztük a szívizmot is. Tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást, és jótékony hatással van az emésztésre. Magas energiatartalma miatt hatékonyan alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében.

A méz fogyasztása tehát a kiegyensúlyozott, egészséges életmód része lehet, de csak mértékkel. A minőségi méz kiválasztása és a napi ajánlott mennyiség betartása segít megőrizni az egészségünket és élvezni a méz finom ízét.

Csak mértékkel a mézzel is!

Ha nagyon közhelyesek szeretnénk lenni, mondhatnánk, hogy a jóból is megárt a sok. De igazából nem tévednénk vele. Hiszen hiába nagyon egészséges a méz, nem árt mértékletesen fogyasztani. Pozitív hatásait ekkor élvezhetjük a legjobban. A méz természetes cukorforrás, és bár sokkal egészségesebb, mint a feldolgozott cukrok, mégis a cukor mennyiségének túlzott beviteléhez vezethet, ami már káros hatással lehet az egészségre. A méznek magas a kalóriatartalma is, így ha fogyni szeretnénk, akkor a mézfogyasztást szintén korlátozni kell.

A méznek természetes antibakteriális hatása is van, de fontos, hogy csak megbízható forrásból származó mézet fogyasszunk, hogy elkerüljük az esetleges baktériumok bevitelét.

A méz mértékletes fogyasztása tehát javíthatja az egészséget, de fontos, hogy ne essünk túlzásba, és figyeljünk a bevitel mennyiségére. A napi adag javasolt mennyisége két evőkanálnyi méz, ami kiváló édesítőszer lehet kávéban, teában, vagy ételekben.

A mézen túl: méhpempő, propolisz és virágpor

A méz mellett számos egészséges étrend-kiegészítőt köszönhetünk a méheknek. Ilyen a méhpempő, a propolisz és a virágpor is. Fogyasztásuk ugyanúgy pozitív hatásokkal bírhat az emberi szervezetre, igaz, ízük kissé eltér a megszokottól.

A méhek munkájának gyümölcse: a propolisz, a méhpempő és a virágpor
Forrás: Freepik

Méhpempő

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelt tejszerű, savanykás és szúrós illatú folyadék. Legfontosabb feladata a méhanyák táplálása, de minden méhlárva az élete első három napjában is ezt a táplálékot kapja. Ha nem megfelelően tárolják, elveszítheti bioaktív hatását, ezért fontos a megfelelő tárolás.

A méhpempő gazdag fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére. Az ajánlott napi adag körülbelül 1 gramm, amit étkezés előtt érdemes elfogyasztani, mivel pozitív hatással lehet az immunrendszerre, valamint az egészségre.

A méhpempő, mint étrend-kiegészítő, ajánlott terhes nőknek, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek és szinte mindenki számára. A megfelelő adagolással egy 30 napos mézes méhpempő kúra kifejezetten jót tehet az egészségnek.

Propolisz

A méhek propoliszt gyűjtenek a kaptár védelme érdekében, hogy megakadályozzák a betolakodó baktériumok és kórokozók bejutását. Ez egy sárgásbarna, ragacsos anyag, kellemes illattal, amelyet a méhek fiatal ágakról, fák rügyeiről és levélnyeleiről gyűjtenek össze. A méhek ezt átalakítják és a kaptár tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de más növények, például az éger, tölgy, napraforgó és fenyő is adhatnak propoliszt.

A természetes és tiszta propolisz számos előnnyel járhat, ha fogyasztjuk, beleértve a vírusos gyomorproblémák, gyomor- és nyombélfekélyek, valamint bélgombák kezelésére szolgáló hatékonyságát. A Candida fertőzés is orvosolható a méhszurok gombaölő tulajdonságai révén. A reumatikus fájdalmak csökkentése mellett a fogíny- és szájnyálkahártya betegségek elleni védelem is elérhető fogyasztásával. A menstruációs görcsök és hüvelyi fertőzések kezelésére nőgyógyászok is javasolják a méhszurok kiváló vérzéscsillapító hatását. A bőrre gyakorolt hatása is jelentős, segíthet égési sérülések, napégések, gennyes pattanások, mitesszerek és szőrtüszőgyulladások kezelésében.

Virágpor

A virágpor (pollen) finom por állagú bioaeroszol, amely a virágos növények szaporodási folyamatában jön létre a megporzás során, és homológ anyag a harasztok mikrospóráival. A virágpor szél vagy állatok segítségével jut el más virágokba, ahol megtermékenyíti a petesejteket és elősegíti az új növények növekedését. A dolgozó méhek összegyűjtik a pollen szemeket a növényekről, virágról virágra.

A virágport szintén évszázadok óta használják gyógyászati célokra, és modern kutatások is kimutatták, hogy rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, továbbá enyhítheti az allergiás tüneteket is. Kis mennyiségű virágporokat tartalmaz különböző növényekből, amelyek segíthetnek a testnek felépíteni az allergiával szembeni ellenálló képességét.

Méz, csakis megbízható forrásból

Napjainkban egyre több a hamis, ipari szinten, vegyszerekkel gyártott méz. Érdemes ezért odafigyelni rá, honnan szerezzük be azt. Hiszen csak a jó minőségű, természetes méz nyújtja azokat az egészségügyi előnyöket, amiről beszámoltunk, továbbá ízében sem valamilyen hamisítványra lelünk.

Nem utolsósorban a méhek védelmének szempontjából is ajánlott olyan gazdáktól, termelőktől beszerezni a terméket, akik ökológiai szempontokat tartanak szem előtt.

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben