A lencse (Lens culinaris) egy szárazbabfajta, amelyet széles körben használnak étkezési célokra. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően a lencse egészséges táplálékforrás, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Lencse (száraz) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 352 kcal
- Fehérje: 24.6 g
- Zsír: 1.1 g
- Telített: 0.2 g
- Egyszeresen telítetlen: 0.2 g
- Többszörösen telítetlen: 0.5 g
- Szénhidrát: 52.7 g
- Cukor: 2 g
- Rost: 10.7 g
- Nátrium: 6 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 26
Ételek, amiben van Lencse (száraz)
1. Lencseleves: A lencseleves egy nagyon egészséges és ízletes étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét általában hagymával, sárgarépával, zellergumóval és fűszerekkel főzik.
2. Lencsefőzelék: Ez egy hagyományos magyar étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét előző este be kell áztatni, majd főzni kell. Ezután hagymával és fűszerekkel együtt főzzük, amíg a lencse puha nem lesz.
3. Lencsés saláta: Ez egy egyszerű és könnyű saláta, amelynek alapanyaga a főtt lencse. A lencsét általában paradicsommal, uborkával, hagymával és fűszerekkel együtt keverik össze.
4. Lencse curry: Ez egy indiai eredetű étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét előző este be kell áztatni, majd a curry mártással együtt főzzük.
5. Lencse fasírt: Ez egy egészséges és finom alternatíva a húsos fasírtokhoz. A száraz lencsét előző este be kell áztatni, majd főzni kell. Ezután a lencsét összetörjük, majd zöldségekkel, fűszerekkel és kenyér morzsával összekeverjük, majd formázzuk és sütjük.