Lencse (száraz)

2023. március 21.

A lencse (Lens culinaris) egy szárazbabfajta, amelyet széles körben használnak étkezési célokra. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően a lencse egészséges táplálékforrás, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Lencse (száraz) kalória táblázat

Kalória és tápérték adatok

  • Energia: 352 kcal
  • Fehérje: 24.6 g
  • Zsír: 1.1 g
    • Telített: 0.2 g
    • Egyszeresen telítetlen: 0.2 g
    • Többszörösen telítetlen: 0.5 g
  • Szénhidrát: 52.7 g
    • Cukor: 2 g
  • Rost: 10.7 g
  • Nátrium: 6 mg
  • Koleszterin: 0 mg
  • Glikémiás Index: 26

Ételek, amiben van Lencse (száraz)

1. Lencseleves: A lencseleves egy nagyon egészséges és ízletes étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét általában hagymával, sárgarépával, zellergumóval és fűszerekkel főzik.

2. Lencsefőzelék: Ez egy hagyományos magyar étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét előző este be kell áztatni, majd főzni kell. Ezután hagymával és fűszerekkel együtt főzzük, amíg a lencse puha nem lesz.

3. Lencsés saláta: Ez egy egyszerű és könnyű saláta, amelynek alapanyaga a főtt lencse. A lencsét általában paradicsommal, uborkával, hagymával és fűszerekkel együtt keverik össze.

4. Lencse curry: Ez egy indiai eredetű étel, amelynek alapanyaga a száraz lencse. A lencsét előző este be kell áztatni, majd a curry mártással együtt főzzük.

5. Lencse fasírt: Ez egy egészséges és finom alternatíva a húsos fasírtokhoz. A száraz lencsét előző este be kell áztatni, majd főzni kell. Ezután a lencsét összetörjük, majd zöldségekkel, fűszerekkel és kenyér morzsával összekeverjük, majd formázzuk és sütjük.

Ajánló

Olívaolaj

Az olívaolaj az olíva (Olea europaea) gyümölcséből kinyert növényi olaj, amelyet főként étkezési célokra használnak. Olívaolaj kalória táblázat...

bővebben

Olívabogyó (konzerv)

Az olívabogyó (Olea europaea) egy olyan gyümölcs, amelyet általában konzervként kínálnak. Gazdag egészséges zsírsavakban és antioxidánsokban,...

bővebben

Olasz kenyér

Az olasz kenyér (pane italiano) hagyományosan keményítőben gazdag, ropogós héjú, puha belsejű kenyér, amelyet olívaolajjal és fokhagymával is...

bővebben