Látásjavítás: megmutatjuk, milyen könnyen javíthatjuk a látásunkat!

2023. október 11.

látásjavítás

A világ információi az érzékszerveinken keresztül érkeznek, ezek 60-80 százalékát pedig a látásunk révén fogjuk fel. Látásunk mindenekelőtt az életben maradásunkat, gyarapodásunkat szolgálja.

Szemünk az agyunkkal együttműködve úgy festi le a környezetünket, mint semelyik másik érzékszervünk. A szem a legnagyobb hatótávolságú, legdifferenciáltabb, a leggyorsabb adatátvitelt nyújtó érzékszervünk, ami egyúttal a legnagyobb mértékben alkalmazkodóképes. Gondolnánk-e, hogy agyunk 40 százaléka látással foglalkozik?

Az ember érzékelése alapvetően vizuális információkra, azok feldolgozására épül. Fontos, hogy tisztában legyünk ennek értékével, fenntartsuk a szemünk egészségét, és mindent megtegyünk a védelme érdekében. E kifinomult rendszer lassan gyengül meg, ezért nehéz észrevenni, ha valami nincs rendben. Pedig minél előbb észrevesszük az elváltozásokat, azok annál jobban kezelhetőek! Éppen ezért kiemelten fontos szemünk egészségének rendszeres ellenőrzése, látásunk vizsgálata.

Látásproblémák és azok javítása?

A leggyakoribb látási problémák, mint a rövid- és távollátás, a zöld hályog, vagy a makula degeneráció, látásvizsgálattal idejében felismerhetők és hatékonyan korrigálhatók. A látásunk ellenőrzésével korán felismerhetünk más, később súlyos látásproblémákat okozó elváltozásokat is, mint például cukorbetegséget, magas vérnyomást, vagy szürke hályogot.

Hogyan őrizzük meg a szemünk egészségét?

Ne dohányozzunk, legalább időnként biztosítsunk oxigéndús levegőt magunknak!

Ha hosszasan tartózkodunk füstös, levegőtlen helyen, érdemes beiktatni rendszeres kimenőket a friss levegőre, hogy szemünk is felfrissülhessen. A szaruhártyának ugyanis nincs saját oxigénellátása, közvetlenül a levegőből veszi fel az oxigént. Kontaktlencsét viselőknek is ajánlott e célból egy-egy pihenőnapot beiktatniuk, amikor szemüveget hordanak.

Táplálkozás: fogyasszunk a szem egészségét támogató vitaminokat, táplálékokat!

Jutassunk a szervezetbe megfelelő mennyiségű luteint, vörös áfonya kivonatot, zeaxanthint, Q10 koenzimet, cinket, béta-karotint és B2, B6, C, illetve E-vitaminokat.

Tartsuk tisztán, vegyszermentesen a szemünk környezetét!

Válasszunk tartósítószer-mentes szemfestéket, lehetőleg olyat, amiben nincs allergiát kiváltó összetevő. Az irritáló anyagok megtámadják a szaruhártyát védő zsírréteget. Estére mossuk le a szempilla- és szemhéjfestéket, valamint a szemtust!

UV védelem: védjük a szemünket az UV sugárzástól!

Kevesen tudják, hogy a szaruhártyát is megégetheti a nap. Ez okozza a ’hóvakságot’, amikor a szaruhártya idegvégződései védtelenek maradnak. Ha ez bekövetkezik, az súlyos fájdalommal járhat, szemünk égni, könnyezni fog és különösen érzékennyé válik a fénnyel szemben. Hosszú távon a kötőhártya megvastagodását, szürke hályogot eredményezhet és növelheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét. Ezért fontos legalább UV 400-as UVA/UVB védelmet biztosító napszemüveget viselni erős napsütésben.

Szemtorna: tornáztassuk a szemünket!

Mivel javarészt a szemizmok biztosítják az éles látásunkat, azok rendszeres tornáztatásával segíthetünk fenntartani az egészségünket. Már napi 10 perc szemtornának is érezhetjük a jótékony hatását! Megmutatjuk, milyen gyakorlatok mozgatják át jól a szemizmokat:

1, Nézzünk jobbra, balra, fel és le, majd kössük össze a pontokat körré és végezzünk szemkörzéseket. Ezután emeljük hüvelykujjunkat 10 centiméterre a szemünk elé, fókuszáljunk rá, majd ismételjük meg a szemkörzést. Ezzel a gyakorlattal a szemünk külső és belső izmait mozgatjuk át. Utóbbiak felelnek az éles látásért.

2, A hüvelykujjunkat helyezzük 20-30 centiméterre a szemünk elé és mozgassuk gyorsan ide-oda. Kövessük a mozgást a szemünkkel, majd állítsuk meg az ujjunkat az arcunk előtt. Ezután vegyük el az ujjunkat és továbbra is fókuszáljunk arra a pontra, ahol az előbb az ujjunk volt. Ezzel a gyakorlattal ellazítjuk a szemizmokat, aminek köszönhetően tágul a látószögünk és javítjuk a két szem közötti egyensúlyt.

3, Tetszőleges méretben és sorrendben írjuk fel a számokat egytől ötvenig, majd kövessük a számokat a szemünkkel növekvő, majd csökkenő sorrendben. Ha már ügyesen megcsináljuk a gyakorlatot, nehezíthetjük azzal, hogy csak a páros, vagy csak a páratlan számokat követjük a szemünkkel, vagy változtassunk a látószögön, fordítsunk egy kicsit a papírlapon. Ezzel a gyakorlattal élénkítjük a szemünkben a vérkeringést, élesítjük a látásunkat és lassítjuk a szemünk öregedését.

4, Ha sokat ülünk számítógép előtt, fontos hogy rendszeresen átmozgassuk a szemünket! Emeljük fel tekintetünket a monitorról és nézzünk a távolba. Ezután 10 másodpercig csukjuk be a szemünket, majd nyissuk ki, és 10 másodpercre nézzünk felfelé. Ismét csukjuk be a szemünket, majd nézzünk lefelé. A gyakorlatot ismételjük meg jobbra és balra is. Így ellazulnak a szemizmok és serken a szemben a vérkeringés. A feladat leginkább a gyakori számítógép használat okozta rövidlátásra van jótékony hatással.

Mivel a látásunk lassan, hosszú évek alatt romlik el, nehéz felmérni, mennyivel rosszabbul látunk a lehetségesnél. Sokan már csak akkor mennek el látásvizsgálatra, amikor a szem megromlott állapota már akadályozza a mindennapi élet élvezetét és komfortját. Ne várjuk meg, hogy velünk is megtörténjen ez! Becsüljük és óvjuk meg meg látásunkat, amíg megtehetjük! Rendszeresen ellenőriztessük szemünk egészségét ingyenesen elérhető látásvizsgálaton!

Ajánló

Kapribogyó

Kapribogyó

A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán...

bővebben