Hogyan hat rád a kollagén? (2024)

2023. április 20.

kollagén

A kollagén varázserejéről már sokat hallottunk — de vajon mindent?

A válasz: nem!

A kollagén az egyik legtöbbet kutatott tápanyag. Emiatt rengeteg olyan kutatási eredmény, információ és érdekesség látott napvilágot, amiről még a sportolók sem tudnak.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy:

 • mire jó a kollagén?
 • mi a kollagén hatása?
 • melyek kollagén fogyasztás előnyei?
 • mik a kollagén veszélyei?
 • egyáltalán mi a kollagén?

Minden a kollagénról — egyetlen helyen.

Mi a kollagén?

A kollagén egy olyan fehérje, amely elengedhetetlen a bőr, a csontok, az ízületek és a kötőszövetek egészségének fenntartásához a szervezetben.

Ez a testünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely az összes fehérje egyharmadát teszi ki.

A kollagén aminosavakból, többek között glicinből, prolinból és hidroxiprolinból áll, és a fibroblasztoknak nevezett sejtek termelik.

A szervezetben több mint 20 különböző típusú kollagén létezik, a leggyakoribb típusok az I., II. és III. típus. Ezek közül is az I-es típusú kollagén a leggyakoribb típus, és a bőrben, a csontokban, az inakban és a szalagokban található meg. A II-es típusú kollagén a porcokban található, míg a III-as típusú kollagén az erekben és a belső szervekben.

A kollagén hatása: Mire jó?

kollagén hatása

A kollagéntermelés a korral csökken, ami a bőr rugalmasságának csökkenéséhez, ízületi fájdalmakhoz és a csontok gyengüléséhez vezethet. Bizonyos életmódbeli szokások, mint például az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a napozás minimalizálása azonban segíthetnek a kollagéntermelés támogatásában és az egészséges szövetek fenntartásában.

A kollagén:

 • biztosítja bőrünk rugalmasságának keretét
 • segít megőrizni annak fiatalos és rugalmas kinézetét
 • támogatja az egészséges csontozatot is, segít megelőzni a csontritkulást
 • elősegíti az ízületek egészségét, csökkentve az ízületi fájdalom és merevség kockázatát.

A kollagén kritikus szerepet játszik testünk különböző szöveteinek, köztük a bőr, a csontok, az izmok, az inak, az ínszalagok, a szalagok és a porcok egészségének és integritásának fenntartásában. Ezeknek a szöveteknek strukturális támaszt, rugalmasságot és szilárdságot biztosít, lehetővé téve a megfelelő működésüket.

A kollagén a sebgyógyulásban is részt vesz, mivel segít az új szövetek kialakításában és a sérült területek helyreállításában.

Ezenkívül a kollagénnek gyulladáscsökkentő hatása is lehet, és segíthet a bélrendszer egészségének javításában. A kollagén kiegészítésével olyan előnyöket hoztak összefüggésbe, mint a bőr rugalmasságának, az ízületek egészségének és a csontsűrűségnek a javulása.

A kollagénpótlás lehetséges egészségügyi előnyeinek teljes megértéséhez azonban még több kutatásra van szükség.

Kollagén fogyasztása és felszívódása: Por, kapszula, tabletta

kollagén fogyasztása

Az utóbbi években a kollagén-kiegészítők egyre népszerűbbé váltak a fitnesz és az egészség szerelmesei körében a bőr, a haj és a köröm egészségére, valamint a sportteljesítményre és a regenerálódásra gyakorolt potenciális előnyei miatt.

A kollagént általában étrend-kiegészítő formájában fogyasztják, amely por, kapszula vagy tabletta formában található a boltok polcain.

A kollagénpor nagy előnye, hogy hozzá lehet adni turmixokhoz, kávéhoz, teához vagy más italokhoz, vagy olyan ételekhez, mint a zabpehely, joghurt vagy leves. Néhány kollagén-kiegészítőt ízesítenek vagy további tápanyagokkal, például vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak.

Kollagént tartalmazó ételek

A kollagén csontleves formájában is fogyasztható, amelyet állati csontok és kötőszövetek hosszabb ideig tartó párolásával készítenek, hogy kivonják belőlük a kollagént és más tápanyagokat.

A kollagénben gazdag élelmiszerek, például hús, hal és baromfi fogyasztása szintén segíthet a kollagéntermelés támogatásában a szervezetben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az étkezési kollagén nem szívódik fel olyan könnyen a szervezetben, mint a kollagén-kiegészítők, és több kutatásra van szükség a kollagénfogyasztás egészségre gyakorolt hatásainak teljes megértéséhez.

Mennyi kollagén kell naponta?

A kollagén optimális napi bevitele nincsen egységesen és univerzálisan meghatározva — olyan tényezőktől függően változhat, mint:

 • életkor
 • testsúly
 • egészségi állapot

A legtöbb kollagén-kiegészítő napi 2,5 és 15 gramm közötti napi adagot javasol.

Fontos, hogy kövesd a gyártó által ajánlott adagolást, mivel a kollagén-kiegészítők túlzott fogyasztása negatív mellékhatásokhoz vezethet.

A fehérjében, C-vitaminban és más tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása szintén segíthet a kollagéntermelés támogatásában a szervezetben.

Reggel vagy este?

A kollagén fogyasztására nincs meghatározott napszak, amely a legjobb lenne, mivel bármikor fogyasztható — hasonlóan az élelmiszerekhez, amelyek tartalmaznak fehérjét.

Néhányan inkább reggel fogyasztják, mivel ilyenkor olyan reggeli ételekhez adhatják, mint a turmix vagy a zabpehely.

Mások inkább este fogyasztják a kollagént, mivel olyan italokhoz adható, mint a tea vagy a forró csokoládé.

Végső soron a kollagén fogyasztásának legjobb időpontja a személyes preferenciáidtól és időbeosztásodtól függ.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a kollagén-kiegészítők éhgyomorra történő fogyasztása javíthatja azok felszívódását, de ez a kollagén-kiegészítő típusától és egyéni tényezőktől függően változhat.

A kollagén veszélyei és mellékhatásai

Erről részletesebben a kollagén veszélyei cikkünkben értekezünk.

A lényeg

A kollagén az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő.

Segít a fiatalság megőrzésében, a ráncok eltüntetésében és a test strukturális felépítésében.

Bár rengeteg ételünk tartalmazza, kiegészítőként is fogyaszthatjuk.

Ügyeljünk azonban a pontos adagolásra, mert túladagolás során mellékhatásai és veszélyei is lehetnek.

Amennyiben még több ehhez hasonló cikket olvasnál, böngészd át a Bestfit-et!

Ajánló