A kárdi (Cynara cardunculus) egy évelő növény, amelynek nagy, szív alakú levelei és lila virágai vannak. A kárdi leveleit és szárát hagyományosan használják gyógyászati célokra, például a máj és az emésztőrendszer támogatására. A kárdi termése, a csipkebogyó, szintén hasznosításra kerülhet.
Kárdi kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 17 kcal
- Fehérje: 0.7 g
- Zsír: 0.1 g
- Telített: 0 g
- Egyszeresen telítetlen: 0 g
- Többszörösen telítetlen: 0 g
- Szénhidrát: 2.5 g
- Cukor: 0 g
- Rost: 1.6 g
- Nátrium: 170 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 0-55
Ételek, amiben van Kárdi
1. Kárdiás hummusz: a hagyományos hummuszhoz kárdi magot is adunk, így még gazdagabb és ízletesebb lesz.
2. Kárdiás saláta: a friss zöldségek mellé apróra vágott kárdi magot is szórhatunk, ami különleges ízt és ropogós textúrát ad a salátának.
3. Kárdiás rizottó: a rizottóhoz kárdi magot is adunk, ami fűszeres, diós ízt kölcsönöz az ételnek.
4. Kárdiás sült zöldségek: a sütőben sült zöldségek mellé szórjunk apróra vágott kárdi magot, ami még gazdagabbá teszi az ételt.
5. Kárdiás csirke: a csirkemell szeleteket forgassuk meg kárdi magban, majd süssük ki őket. Így a csirke még ropogósabb és ízletesebb lesz.