A garnélarák (Penaeus vannamei) egy tengeri rákfajta, amelyet általában akváriumban tenyésztenek. A garnélarák magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például magas omega-3 zsírsavtartalommal és antioxidánsokkal. A garnélarákot általában főzik, sütik vagy grillezik, és sokféle ételben használják, például salátákban, tésztákban és currykben.
Garnélarák kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 85 kcal
- Fehérje: 20.1 g
- Zsír: 0.5 g
- Telített: 0.1 g
- Egyszeresen telítetlen: 0.1 g
- Többszörösen telítetlen: 0.2 g
- Szénhidrát: 0.0 g
- Cukor: 0 g
- Rost: 0.0 g
- Nátrium: 119 mg
- Koleszterin: 161 mg
- Glikémiás Index: 0
Ételek, amiben van Garnélarák
1. Garnélarák saláta: friss salátalevelek, koktélparadicsom, uborka, hagyma és főtt garnélarák keveréke, olívaolaj és citromlé öntettel.
2. Garnélarák tészta: főtt tészta, fokhagyma, vaj, fehérbor és garnélarák keveréke, friss petrezselyemmel megszórva.
3. Garnélarák curry: főtt rizs, kókusztej, currypor, zöldségek és garnélarák keveréke, friss korianderrel megszórva.
4. Garnélarák pizza: pizza tészta, paradicsomszósz, mozzarella sajt, garnélarák és friss bazsalikom.
5. Garnélarák paella: sáfrányos rizs, zöldségek, csirkemell és garnélarák keveréke, friss citrommal és petrezselyemmel megszórva.