D-vitamin szedése: reggel vagy este, télen/nyáron, idős korban?

2023. február 15.

D-vitamin

A statisztikai adatok szerint a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos.

A téli időszakban a nappalok egyre rövidebbek, változik a napsugárzás ereje, ideje és minősége. A dolgozó ember reggel még sötétben megy be az irodába és este mikor hazamegy ismét sötét van, ezáltal rögtön kevés természetes fény éri.

Azok a sportolók, akik teremben edzenek, versenyeznek, kevés időt töltenek a szabadtéren fokozottan kitettek a D-vitamin hiánynak.

Mi a D-vitamin és milyen hatásai vannak?

D-vitamin szedése

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, mely elsősorban a kálciumháztartásban, ezáltal a csontok egészségének megőrzésében játszik kiemelt szerepet. Kutatások igazolják, hogy ezen túl számos funkciót tölt be a D-vitamin és a sportolók életében több izomfunkcióval, teljesítménnyel kapcsolatos folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat az izom növekedésében is, mert a D-vitamin elősegíti a kalcium beáramlását az izmokba, segítve a fehérjeszintézis folyamatát. Több tanulmány igazolta, hogy a D-vitamin szintje összefüggésben van az ideg-izom kapcsolat funkciójával, a szabad tesztoszteronszint mennyiségével, a sérülések megelőzésével és az abból való felépüléssel, az izomrostméret növekedésével és bizonyos légzőszervi megbetegedésekkel. A D-vitamin erősíti az immunrendszer állapotát is, ami a hideg időszakban különösen fontos, hiszen ekkor a leggyakoribbak a megfázásos időszakok, vírusos fertőzések.

Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a D-vitamin hiánya / alacsony szintje alacsonyabb izomerővel, gyenge fizikai funkcióval, izomzavarral és gyenge, a környezeti hatásoknak kevésbé ellenálló csontrendszerrel és immunrendszerrel jár.

D-vitamin tartalmú ételek

ételek D-vitamin

D-vitamin valamennyi élelmiszerünkben megtalálható. Kizárólag élelmiszerekkel azonban a téli időszakban a napi ajánlott mennyiség nem fedezhető a kutatások adatai alapján. Nagyobb mennyiségben a tojássárgája, a máj, olajos halak tartalmazzák, illetve a D-vitaminnal dúsított funkcionális élelmiszerek.

D2 formája növényi eredetű forrásokból, D3 formája állati eredetű forrásokból vehető fel. Tanulmányokkal igazolt, hogy a D3 forma hatékonyabban emeli meg a szérum aktív D-vitamin szintjét.

D-vitamin napi adag

A korábbi magyar ajánlások 200 nemzetközi egység D-vitamint ajánlottak, de ma ez a dózis elavult és az új ajánlások szerint napi 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamint a korábbi D-vitamin szükséglet többszörösét, 600-800 nemzetközi egységnyit kell szedni a hiánytünetek megelőzésére, illetve, hogy a D-vitamin kifejthesse élettanilag pozitív hatásait.

Ez az érték azonban egyénileg változhat, életkörülményektől, nemtől, kortól függően.

Lássuk, mikor kell szedni, és pontosan kinek mennyit?

D-vitamin szedése: reggel vagy este?

A D-vitamin adagolása akkor a leghatékonyabb, ha azt a legtáplálóbb étkezéssel visszük be a szervezetbe.

Általánosan elmondható, hogy reggel sokaknak nincs étvágya, délben pedig ideje – ezért sajnos akkor viszik be a legtöbb kalóriát, amikor már nem kellene: este.

Tehát a D-vitamin adagolása mindenkinél máskor a leghatékonyabb, jobb esetben ebéd időben, rosszabb esetben este, ritka esetben pedig reggel.

A sportolók és testépítők körében a legtáplálóbb étkezés az edzés után kell hogy legyen, így a D-vitamint is akkor érdemes beszedni – nem számít, hogy az reggel van vagy este.

Nyáron vagy télen?

A tél adja magát, hiszen keveset vagyunk kint a szabad ég alatt, és rendszerint akkor sem ér minket napsugárzás, tehát tavaszra a legtöbb ember D-vitamin hiányossá válik.

Azonban kevesen tudják, de ez az állapot a mai modern világban nyáron sem tűnik el, hiszen ahogy korábban említettük, a dolgozó ember reggel szinte még sötétben megy be az irodába, majd este sötétben megy haza.

D-vitamin hatása

Ez a sportolóknál még nagyobb probléma, hiszen nekik sokkal nagyobb a D-vitamin szükségletük – így akik teremben edzenek, versenyeznek, vagy csak egyszerűen kevés időt töltenek a szabadtéren, fokozottan ki vannak téve a D-vitamin hiánynak.

Amennyiben ez rád is vonatkozik, érdemes lehet nyáron is pótolni a D-vitamint.

D-vitamin szedése idős korban

Mivel segít a kalcium felszívódásában, így a csontritkulás elkerülésében is fontos szerepe van.

Idős korban sajnos a bőr napfénnyel való érintkezése már nem termel elegendő D-vitamint, ezért célszerű pótolni.

A korábban említett tanulmány szerint míg 70 éves kor alatt körülbelül 600 nemzetközi egység D-vitamint kell szedni, addig 70 éves kor felett ez a szám minimum 33%-kal magasabb, tehát a napi D-vitamin adag 800 nemzetközi egység.

A vitamin és az edzés

Eredményesen, mindent beleadva edzeni erős immunrendszerrel, megfelelő regenerációval, erős izom-és csontrendszerrel lehet.

Ne bízd a véletlenre és ne tedd ki magad a D-vitamin hiányból adódó súlyos egészségügyi és sportteljesítményre ható negatív következményeknek.

Legyél tudatos és válassz minőségi, megbízható értrend-kiegészítőt.

Ajánló