A csicseriborsó (Cicer arietinum) egy szárazbabfajta, amelyet széles körben használnak a világ konyháiban. Gazdag fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például segíthet a vércukorszint szabályozásában és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Csicseriborsó (száraz) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 378 kcal
- Fehérje: 20.5 g
- Zsír: 6.0 g
- Telített: 0.6 g
- Egyszeresen telítetlen: 1.4 g
- Többszörösen telítetlen: 2.7 g
- Szénhidrát: 50.8 g
- Cukor: 10.7 g
- Rost: 12.2 g
- Nátrium: 24 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 28
Ételek, amiben van Csicseriborsó (száraz)
1. Hummusz: a csicseriborsókrém egyik legismertebb és legnépszerűbb változata, amelyet fűszerekkel és olajokkal ízesítenek.
2. Falafel: a közel-keleti konyha egyik legismertebb étele, amelyet fűszerekkel és zöldfűszerekkel ízesített csicseriborsóból készítenek.
3. Csípős csicseriborsó: egy fűszeres, pikáns étel, amelyet csicseriborsóból, paradicsomokból, hagymából és fűszerekből készítenek.
4. Csípős csicseriborsó leves: egy fűszeres, pikáns leves, amelyet csicseriborsóból, paradicsomokból, hagymából és fűszerekből készítenek.
5. Csípős csicseriborsó saláta: egy friss, zöldsalátával készített saláta, amelyet csicseriborsóból, paradicsomokból, hagymából és fűszerekből készítenek.