Mindent a C-vitaminról: Hatása, túladagolása, hiánytünetei

2023. február 15.

C-vitamin

A C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára.

A test nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni.

Ezek miatt vált az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítővé – nem csak a sportolók között!

De pontosan mi is a C-vitamin, mi a hatása és mellékhatásai, mi történik túladagolás esetén, mik a hiánytünetei – és mekkora a napi C-vitamin szükséglet?

C-vitamin hatása

A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy esszenciális vitaminfajta, amelyet a testünk egyáltalán nem képes előállítani – pedig nagyon fontos számára.

Csak és kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni, ételekből, táplálékkiegészítőkből.

Büszkék lehetünk a C-vitamin feltalálójára, ugyanis először Szent-Györgyi Albert izolálta. A munkája Nobel-díjat ért.

Szent-Györgyi Albert
Készítette: FOTO:FORTEPAN / Semmelweis Egyetem Levéltára, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50839515

A test védekező képességének egyik legfontosabb láncszeme (hasonlóan a D-vitaminhoz), ugyanis erőteljes antioxidáns.

Ez azt jelenti, hogy a sejtekben, pontosabban a mitokondriumokban az energia-felszabadító folyamat során szabad gyökök keletkeznek – ezek pedig az emberi test számára káros hatásúak.

Ezeket a szabad gyököket a test saját antioxidánsai hatástalanítják, de egyes élethelyzetben (pl.: stressz) erre nem képesek. Ilyenkor válik nagyon fontossá a külső forrásból bevitt antioxidáns.

Emellett képes csökkenteni a vérnyomást, ami a felnőtt emberek nagy százalékát érinti.

De a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri kockázatokat is jelentősen csökkenti, amik jelenleg a világ vezető halálozási okai.

A húgysav mértékét is képes jelentősen csökkenteni.

Más ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is kapcsolatba hozható, például képes csökkenteni a vashiányt, ugyanis segíti a vas felszívódását a szervezetben. A kollagén képződésben is komoly szerepet játszik.

A sebek gyógyulását is felgyorsítja, amely nagyon fontos a súlyosabb sérülésen vagy műtéten átesett emberek számára.

De nem csak testileg, hanem szellemileg is nagyon fontos, ugyanis a C-vitamin hatékony a demencia és a memóriazavar ellen.

Fontos tudni, hogy sok más vitaminnal egyetemben a C-vitamin is érzékeny a külső ingerekre, például a hőre.

Ezért az ételek akkor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, ha azokat nyers állapotukban, mindenfajta főzés vagy gőzölés nélkül fogyasztjuk.

Fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó táplálkozásra, ugyanis a C-vitamin hiány nagyon komoly problémákat tud okozni a szervezet működésében.

C-vitamin hiány tünetei

Régen a hajókon általános volt a skorbut, ami tulajdonképpen a súlyos C-vitamin hiányt jelentette.

Ez az egyhangú táplálkozás miatt alakult ki, ugyanis a tartós élelmiszerek mellé egyáltalán nem fogyasztott a legénység gyümölcsöket és zöldségeket.

A tünetek között szerepelt:

  • Fáradékonyság
  • Érzékeny ízületek és csontok
  • Ingerlékenység
  • Lassú sebgyógyulás
  • Bőr és köröm alatti bevérzések
  • Vérzékenység
  • Fogínyvérzés
  • Foghullás

Később azonban észrevették, hogy a különféle citrusfélék (pl.: citrom), illetve a savanyított káposzta megakadályozza az akkor még ismeretlen kór kialakulását.

Ennek oka a magas C-vitamin tartalmuk volt.

De mekkora mennyiségre van szükséged a hiánytünetek elkerüléséhez?

Napi C-vitamin szükséglet

C-vitamin hatása, túladagolása

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 75 gramm a nők számára, míg 90 gramm a férfiaknak.

Sokan azonban jóval többet szednek, mint amekkora mennyiség elő van írva.

Ez több esetben is indokolt lehet:

  • Sportolóknak
  • Sérülés, műtét után
  • Megbetegedés, megfázás esetén

De miből érdemes bevinni?

Természetes és mesterséges forrásai

aszkorbinsav

A legtöbb C-vitamint a nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák természetes formában.

Különbség van azonban zöldség és zöldség között is.

A legtöbbet tartalmazó természetes alapanyagok a következők:

  • Homoktövis
  • Paprika
  • Savanyú káposzta
  • Spenót
  • Petrezselyem
  • Brokkoli
  • Sütőtök
  • Karfiol
  • Kelbimbó
  • Paradicsom
  • Áfonya
  • Málna
  • Eper
  • Grapefruit
  • Narancs
  • Mandarin
  • Citrom

Ezekből sokszor nehéz napi szinten eleget bevinni, hiszen a mai modern táplálkozási szokások nem segítik elő a C-vitamindús táplálkozást.

Célszerű lehet tehát táplálékkiegészítővel pótolni.

A készítményeket leginkább C-vitamin tabletta vagy aszkorbinsav por állagban szerezhetjük be.

C-vitamin túladagolása

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely a vizeleten keresztül távozik, ha feleslegesen sok kerül a szervezetbe.

Ezért természetes táplálékból szinte lehetetlen túladagolni.

A mesterséges C-vitamin források, táplálékkiegészítők pedig úgy vannak adagolva, hogy fogyasztásuk biztonságos és nem okoznak túladagolást, amennyiben követjük a termékek dobozán lévő használati és szedési utasításokat.

Összegzés

A C-vitamin (vagy aszkorbinsav) egy esszenciális vitamin, tehát a test nem képes előállítani.

A szervezet immunvédelmének egyik legfontosabb láncszeme, hiánya súlyos problémákkal járhat.

Elsősorban kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással érdemes bevinni, de táplálékkiegészítő készítményekkel is pótolható.

A nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák legnagyobb mennyiségben.

Rengeteg előnye van a fogyasztásának, ezért törekedni kell rá, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a szervezet számára!

Ajánló