A C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára.
A test nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni.
Ezek miatt vált az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítővé – nem csak a sportolók között!
De pontosan mi is a C-vitamin, mi a hatása és mellékhatásai, mi történik túladagolás esetén, mik a hiánytünetei – és mekkora a napi C-vitamin szükséglet?
C-vitamin hatása
A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) egy esszenciális vitaminfajta, amelyet a testünk egyáltalán nem képes előállítani – pedig nagyon fontos számára.
Csak és kizárólag külső forrásból tudjuk bevinni, ételekből, táplálékkiegészítőkből.
Büszkék lehetünk a C-vitamin feltalálójára, ugyanis először Szent-Györgyi Albert izolálta. A munkája Nobel-díjat ért.

A test védekező képességének egyik legfontosabb láncszeme (hasonlóan a D-vitaminhoz), ugyanis erőteljes antioxidáns.
Ez azt jelenti, hogy a sejtekben, pontosabban a mitokondriumokban az energia-felszabadító folyamat során szabad gyökök keletkeznek – ezek pedig az emberi test számára káros hatásúak.
Ezeket a szabad gyököket a test saját antioxidánsai hatástalanítják, de egyes élethelyzetben (pl.: stressz) erre nem képesek. Ilyenkor válik nagyon fontossá a külső forrásból bevitt antioxidáns.
Emellett képes csökkenteni a vérnyomást, ami a felnőtt emberek nagy százalékát érinti.
De a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri kockázatokat is jelentősen csökkenti, amik jelenleg a világ vezető halálozási okai.
A húgysav mértékét is képes jelentősen csökkenteni.
Más ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is kapcsolatba hozható, például képes csökkenteni a vashiányt, ugyanis segíti a vas felszívódását a szervezetben. A kollagén képződésben is komoly szerepet játszik.
A sebek gyógyulását is felgyorsítja, amely nagyon fontos a súlyosabb sérülésen vagy műtéten átesett emberek számára.
De nem csak testileg, hanem szellemileg is nagyon fontos, ugyanis a C-vitamin hatékony a demencia és a memóriazavar ellen.
Fontos tudni, hogy sok más vitaminnal egyetemben a C-vitamin is érzékeny a külső ingerekre, például a hőre.
Ezért az ételek akkor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, ha azokat nyers állapotukban, mindenfajta főzés vagy gőzölés nélkül fogyasztjuk.
Fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó táplálkozásra, ugyanis a C-vitamin hiány nagyon komoly problémákat tud okozni a szervezet működésében.
C-vitamin hiány tünetei

Régen a hajókon általános volt a skorbut, ami tulajdonképpen a súlyos C-vitamin hiányt jelentette.
Ez az egyhangú táplálkozás miatt alakult ki, ugyanis a tartós élelmiszerek mellé egyáltalán nem fogyasztott a legénység gyümölcsöket és zöldségeket.
A tünetek között szerepelt:
- Fáradékonyság
- Érzékeny ízületek és csontok
- Ingerlékenység
- Lassú sebgyógyulás
- Bőr és köröm alatti bevérzések
- Vérzékenység
- Fogínyvérzés
- Foghullás
Később azonban észrevették, hogy a különféle citrusfélék (pl.: citrom), illetve a savanyított káposzta megakadályozza az akkor még ismeretlen kór kialakulását.
Ennek oka a magas C-vitamin tartalmuk volt.
De mekkora mennyiségre van szükséged a hiánytünetek elkerüléséhez?
Napi C-vitamin szükséglet

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 75 gramm a nők számára, míg 90 gramm a férfiaknak.
Sokan azonban jóval többet szednek, mint amekkora mennyiség elő van írva.
Ez több esetben is indokolt lehet:
- Sportolóknak
- Sérülés, műtét után
- Megbetegedés, megfázás esetén
De miből érdemes bevinni?
Természetes és mesterséges forrásai

A legtöbb C-vitamint a nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák természetes formában.
Különbség van azonban zöldség és zöldség között is.
A legtöbbet tartalmazó természetes alapanyagok a következők:
- Homoktövis
- Paprika
- Savanyú káposzta
- Spenót
- Petrezselyem
- Brokkoli
- Sütőtök
- Karfiol
- Kelbimbó
- Paradicsom
- Áfonya
- Málna
- Eper
- Grapefruit
- Narancs
- Mandarin
- Citrom
Ezekből sokszor nehéz napi szinten eleget bevinni, hiszen a mai modern táplálkozási szokások nem segítik elő a C-vitamindús táplálkozást.
Célszerű lehet tehát táplálékkiegészítővel pótolni.
A készítményeket leginkább C-vitamin tabletta vagy aszkorbinsav por állagban szerezhetjük be.
C-vitamin túladagolása
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely a vizeleten keresztül távozik, ha feleslegesen sok kerül a szervezetbe.
Ezért természetes táplálékból szinte lehetetlen túladagolni.
A mesterséges C-vitamin források, táplálékkiegészítők pedig úgy vannak adagolva, hogy fogyasztásuk biztonságos és nem okoznak túladagolást, amennyiben követjük a termékek dobozán lévő használati és szedési utasításokat.
Összegzés
A C-vitamin (vagy aszkorbinsav) egy esszenciális vitamin, tehát a test nem képes előállítani.
A szervezet immunvédelmének egyik legfontosabb láncszeme, hiánya súlyos problémákkal járhat.
Elsősorban kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással érdemes bevinni, de táplálékkiegészítő készítményekkel is pótolható.
A nyers zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák legnagyobb mennyiségben.
Rengeteg előnye van a fogyasztásának, ezért törekedni kell rá, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a szervezet számára!