A bab (Phaseolus vulgaris) egy száraz hüvelyes növény, amelynek magjai széles körben használatosak az étkezésben. A bab magas fehérje- és rosttartalmú, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.
Bab (száraz) kalória táblázat
Kalória és tápérték adatok
- Energia: 339 kcal
- Fehérje: 21.9 g
- Zsír: 1.1 g
- Telített: 0.4 g
- Egyszeresen telítetlen: 0.1 g
- Többszörösen telítetlen: 0.5 g
- Szénhidrát: 42.2 g
- Cukor: 2.3 g
- Rost: 20.2 g
- Nátrium: 14 mg
- Koleszterin: 0 mg
- Glikémiás Index: 29
Ételek, amiben van Bab (száraz)
1. Chilli con carne: Ez egy mexikói eredetű étel, amelynek alapja a száraz bab. A babot előző este be kell áztatni, majd az elkészítés során hússal és fűszerekkel együtt főzzük.
2. Bableves: A bableves egy nagyon tápláló és ízletes leves, amelynek alapanyaga a száraz bab. A babot általában hússal, zöldségekkel és fűszerekkel főzik.
3. Falafel: Ez egy közel-keleti étel, amelynek alapanyaga a száraz bab, amelyet előző este áztatnak be, majd ledarálják, és különböző fűszerekkel, hagymával és petrezselyemmel kevernek össze. A masszából kis golyókat formálnak és forró olajban kisütik.
4. Babgulyás: Ez egy hagyományos magyar étel, amelynek alapanyaga a száraz bab és a hús. A babot előző este be kell áztatni, majd hússal, hagymával, paprikával és fűszerekkel főzzük.
5. Hummus: Ez egy közel-keleti étel, amelynek alapanyaga a száraz csicseriborsó, amelyet előző este áztatnak be, majd főznek. Ezután a főtt csicseriborsót ledarálják, majd fokhagymával, citromlével, tahinivel és olívaolajjal ízesítik.