Bab (száraz)

2023. március 21.

A bab (Phaseolus vulgaris) egy száraz hüvelyes növény, amelynek magjai széles körben használatosak az étkezésben. A bab magas fehérje- és rosttartalmú, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.

Bab (száraz) kalória táblázat

Kalória és tápérték adatok

  • Energia: 339 kcal
  • Fehérje: 21.9 g
  • Zsír: 1.1 g
    • Telített: 0.4 g
    • Egyszeresen telítetlen: 0.1 g
    • Többszörösen telítetlen: 0.5 g
  • Szénhidrát: 42.2 g
    • Cukor: 2.3 g
  • Rost: 20.2 g
  • Nátrium: 14 mg
  • Koleszterin: 0 mg
  • Glikémiás Index: 29

Ételek, amiben van Bab (száraz)

1. Chilli con carne: Ez egy mexikói eredetű étel, amelynek alapja a száraz bab. A babot előző este be kell áztatni, majd az elkészítés során hússal és fűszerekkel együtt főzzük.

2. Bableves: A bableves egy nagyon tápláló és ízletes leves, amelynek alapanyaga a száraz bab. A babot általában hússal, zöldségekkel és fűszerekkel főzik.

3. Falafel: Ez egy közel-keleti étel, amelynek alapanyaga a száraz bab, amelyet előző este áztatnak be, majd ledarálják, és különböző fűszerekkel, hagymával és petrezselyemmel kevernek össze. A masszából kis golyókat formálnak és forró olajban kisütik.

4. Babgulyás: Ez egy hagyományos magyar étel, amelynek alapanyaga a száraz bab és a hús. A babot előző este be kell áztatni, majd hússal, hagymával, paprikával és fűszerekkel főzzük.

5. Hummus: Ez egy közel-keleti étel, amelynek alapanyaga a száraz csicseriborsó, amelyet előző este áztatnak be, majd főznek. Ezután a főtt csicseriborsót ledarálják, majd fokhagymával, citromlével, tahinivel és olívaolajjal ízesítik.

Ajánló