Nem ismered a lecitint?
Pedig biztosan találkoztál már vele, és a szervezetedben is jelen van.
A lecitin a zsírszállító fehérjék egyik összetevője.
Emellett a sejtfal egyik fontos építőeleme, tehát komoly szerepe van az emberi szervezet élő sejtjeinek működésében.
De más pozitív hatásai is vannak a szervezetre.
Emiatt pedig az élelmiszeriparban és a táplálékkiegészítőkben is gyakran megtalálható összetevő.
De pontosan mik ezek az élettani hatások, mi a lecitin, vannak-e káros hatásai vagy mellékhatásai, milyen ételek tartalmazzák és milyen formában fogyasztható? A következőkben az összes kérdésre választ kapsz.
Mi az a lecitin?
Akár írhatnánk lecithinként is, amely megnevezés a görög “lekithosz” szóból származik, és a tojás sárgáját jelenti.
A sejtmembránban található, de külső forrásként rengeteg más élelmiszerben is jelen van, mint például a nevét adó tojássárgájában.

Ahol még nagy számban megtalálható:
- izmokban
- idegsejtekben
- agyban
Foszfátkolin (vagy foszfatidilkolin) néven is ismerhető.
Az élelmiszeriparban főleg 3 célra használják:
- emulgálószerként
- stabilizálószerként
- tartósítószerként
Mindhárom esetben E322 néven hivatkoznak rá.
De a táplálékkiegészítőkben is előszeretettel használják, hiszen számos pozitív hatása van az emberi szervezetre.
Lecitin hatásai
A lecitin egyik legfontosabb pozitív hatása, hogy csökkenti a koleszterinszintet.
Ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy megnövelje a HDL-t, azaz a “jó” koleszterin szintet, és ezzel egy időben csökkenti az LDL, azaz a “rossz” koleszterin szintet.
A lecitin egyik összetevője a kolin. Kutatások során kiderült, hogy a kolinban gazdag étrend hozzájárulhat a szellemi frissesség és éles memória megőrzéséhez.
Egy brazil kutatás szerint a patkányokon végzett kísérletben a napi lecitin-kiegészítés 29%-kal megnövelte a makrofág aktivitását. A makrofág a fehérvérsejtek egy csoportja, görögül “nagy evő”-t jelent, ugyanis az elsődleges feladatuk az, hogy eltakarítsanak minden idegen testet a szervezetből, például a sejttörmelékeket, baktériumokat, ráksejteket.
Lecitin mellékhatásai, szójalecitin káros hatásai
A lecitin természetes formában történő fogyasztása nem jár kockázattal, ugyanakkor a tojásra vagy szójára érzékenyeknek vigyázniuk kell.
Érdemes tudni, hogy ha kiegészítőből fogyasztod a lecitint, ügyelned kell a pontos beviteli értékekre. Célszerű nem túllépni az 5.000 milligrammos napi mennyiséget.
Ezenkívül vannak dokumentált esetek, amikor bár ritkán, de allergiás reakció lépett fel a lecitin fogyasztásától.
Ezek tünetei enyhébb esetben:
- étvágytalanság
- hányinger
- megnövekedett nyálelválasztás
Súlyosabb esetben akár légzési problémák, elzáródott torok, illetve ajak, nyelv vagy arcduzzanat is előállhat.
Ha valamelyik enyhébb vagy súlyosabb tünet jelentkezik, sürgősen keresd fel orvosod!
Lecitin tartalmú ételek
A szója különösen gazdag lecitinben, innen is a név: szójalecitin. Nem véletlen, hogy a lecitin-készítmények, vagyis a táplálékkiegészítők legfontosabb alapanyaga a szója.
Ezenkívül a leggazdagabb lecitintartalmú ételek:
- vörös húsok
- hüvelyesek (pl.: szójabab)
- tenger gyümölcsei
- tojás

Táplálékkiegészítőként is lehet szedni, általában lecitin kapszula vagy lecitin por formájában, de kapható tablettaként is.
Összegzés
Sok kutatás folyik jelenleg is a lecitinnel kapcsolatban, de már jócskán vannak bizonyított eredmények a pozitív hatásairól.
A legjobb, ha kiegyensúlyozott táplálkozással viszed be a szervezetbe, de táplálékkiegészítőkkel is pótolhatod.
Ekkor azonban nem szabad túllépni az 5000mg-os napi mennyiséget, illetve mindig célszerű betartani és követni a táplálékkiegészítőn szereplő adagolási javaslatot.
Bár nagyon ritka, de kiválthat allergiát, ekkor célszerű orvoshoz fordulni.