A szupermarketek hosszú sorai között sétálva időről időre megakad a tekintetünk egy-egy terméken, de az végül sosem kerül be a kosárba. Pedig talán csak annyira kellene megállni, hogy elolvassuk a címkét, é rögtön kiderülne, mi is az az üveges micsoda, ami minden héten ránk kacsint. Ismerős a helyzet? Ami nincs a bevásárló listán, az nem is létezik – sokan indulunk így neki a nagybevásárlásnak, abban bízva, hogy a kasszánál végül majd büszkén elmondhatjuk, hogy költséghatékonyak voltunk. Mégis vannak olyan dobozkák, üvegcsék, amelyek rendszeresen csábítanak, és mindig megállítanak annál a bizonyos polcnál. Ezek közé tartozik a kapribogyó is, legújabb cikkünk főszereplője!
Kapricserje, ami a beton hátán is megél
A boltban, kicsiny üvegekben árult kapribogyó bizony nem más, mint a növény apró virágbimbója sós-ecetes lében eltéve. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb nézzük meg, mi is az a kapricserje. A kapri egy tövises cserje, vagyis kapricsereje, ami körülbelül másfél méter magasságot ér el, és szív alakú levelei vannak. Igénytelen növény, természetes előhelyein még a házak repedéseiben is megél, jól tűri a szárazságot, nincs különösebb talajigénye. Virága szép, illatos, akár dísznövényként is jól mutat.
Üvegbe zárt virágbimbó
Májustól októberig, kora reggel, még virágzás előtt, bimbós állapotban szüretelik le a kapribogyót, melyet méret szerint osztályoznak. Nyersen ehetetlenül keserű az íze, ezért egy hétig sós vízben áztatják, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Ezt követően sós, ecetes vagy olívaolajos lében tartósítják, és üvegbe zárva árusítják. A tartósítás módjától függően lehet vásárolni sós, ecetes vagy olajos kaprit. Minél kisebb egy kapribogyó annál értékesebb.
Kaprigyümölcs
A kaprinak nem csak a bimbója, hanem a gyümölcse is ehető. A már kifejlett kaprigyümölcs apró, és nagyon sok kis magocska található benne, amelyek evés közben kissé roppannak a fogaink alatt. Szüreteléskor szárral együtt szedik le, majd áztatás után sós ecetes lében, üvegbe zárva árusítják. Kiváló kiegészítője salátáknak, sülteknek, de akár magában is fogyaszthatjuk némi sajt kíséretében.
Érdemes időről időre új ízeket megkóstolni, hiszen az ember még a legkedvesebb ételeit is megunja egy idő után. A kapribogyó sikert aratott, levett a lábunkról, ahogyan az Interfood finom ételei is. Az ebéd házhoz rendelés nagyszerű megoldás a dolgos mindennapokra, érdemes élni a lehetőséggel.